Svět Svět Za potápěním do Rudého moře

Za potápěním do Rudého moře

dolphin house

Rudé moře je jednou z nejznámějších potápěčských destinací, která je právem řazena mezi sedm divů podmořského světa. Egyptský úřad pro cestovní ruch připravil na základě posledních 65 let potápěčské historie žebříček nejlepších lokalit, které rozhodně stojí za to navštívit.

Jedním z prvních potápěčů, který prozkoumal hlubiny Rudého moře, byl v roce 1951 Francouz Jacques Costeau. Svá dobrodružství popsal v knize The Silent World. Costeau byl cestovatel, fotograf, filmař a výzkumník, který studoval moře a mořský život. Potápěl se například u Brother Islands, kde se vyskytuje vzácný černý korál, vraky lodí a také je tu možné pozorovat kladivouny. V současné době jsou v Egyptě v Rudém moři stovky potápěčských lokalit, kam jezdí turisté z celého světa. Díky jeho výjimečné viditelnosti, teplé vodě a neuvěřitelné rozmanitosti mořského světa je návštěva Rudého moře opravdovým zážitkem. Připravili jsme pro vás seznam míst, kde si kouzlo podmořského světa můžete užít nejvíc.

1. Národní park Ras Mohamed: Shark reef

Tento národní park se nachází přibližně 12 km od známého turistického letoviska Sharm el Sheikh. Určitě stojí za to zde navštívit útesy Shark reef (žraločí útes) a Yolanda Reef. Lokalita se hemží různými druhy ryb včetně kladivounů, útesových žraloků, barakud a ohromných tuňáků. Najdete tu ale i drobné druhy, například kranasy nebo netopýrníky a rovněž mnoho druhů rejnoků.

2. Straits of Tiran: Jackson Reef (Sharm El Sheikh)

Průzračné modré vody, které ostrov oblévají, jsou skutečným potápěčským rájem. Díky silným podmořským proudům a množství živin jsou korály na tomto místě nádherné a lákají velké množství větších ryb. Můžete zde vidět například kladivouna, žraloka šedého a dokonce i kytarovce.

3. Thistlegorm (Sharm el Sheikh)

Spousta lidí považuje Thistlegorm za nejpopulárnější podmořský vrak lodě na světě. SS Thistlegorm se potopila v roce 1941, po tom, co byla napadena při své cestě z Glasgow do Alexandrie. Obsah lodi, který tvořily mimo jiné také motorky, nákladní auta a obrněná vozidla, leží na dně oceánu spolu se samotným vrakem. Na něm je stále vidět díra po zásahu německé bomby. Potápěči tu mají možnost vzít si pochodně a podívat se dovnitř vraku a při troše štěstí spatřit vzácnou krokodýlí rybu.

4. Potápěčské safari na Brother Island (Quseir)

Pokud chcete zažít potápění u těchto ostrovů a následovat kroky Jacquese Costeau, budete se muset přidat na palubu jedné z obytných lodí pro potápěče. Jen tak se totiž na ostrovy dostanete. Jak ostrov Big Brother, tak Little Brother se mohou chlubit nádhernými korály a krystalově čistou vodu. Vrcholem zážitku jsou dva podmořské vraky, Aida a Numidia. Ostrovy kromě vraků lodí nabízejí výjimečné ponory na stěny, silné proudy, korálové útesy a úžasné živočichy.

5. Elphinstone (Marsa Alam)

Elphinstone je jedna z nejznámějších potápěčských lokalit v Egyptě. Hlubiny nabízejí možnost zaplavat si spolu s kladivouny nebo žraloky lagunovými a současně sledovat obrovské množství korálů. Když budete mít štěstí, uvidíte zde tygří žraloky nebo delfíny, a odvezete si tak odsud zážitek na celý život.

6. Abu Dabbab (Marsa Alam)

Pokud milujete mořské želvy, je pro vás Abu Dabbab to pravé místo. Máte tu totiž největší šanci vidět Mořskou želvu a taky méně známé Dugongy. Žijí zde celkem dva druhy Dugongů a oba jsou chráněné, jelikož jim hrozí vyhynutí.

7. Daedalus (Marsa Alam)

Útes Deadalus, známý také jako „Abu el-Kizal", leží přibližně 80 km od pobřeží Marsa Alam a poznáte ho podle majáku, který zde stojí. Jde o jednu z nejzachovalejších lokalit, ve které se vyskytuje řada velkých ryb, například: žralok kladivoun, kranas, tuňák, muréna nebo sapínovec. Vrcholy útesu jsou pokryté nedotčenými korály.

8. Dolphins house (Marsa Alam)

Jen kousek od pobřeží Marsa Alam žije obrovské množství delfínů. Návštěvníci se mohou s těmito neuvěřitelnými stvořeními potápět nebo také jen šnorchlovat. Jde o velice oblíbenou destinaci a s trochou štěstí budete mít příležitost potápět se ve společnosti celé skupiny delfínů skákavých.

9. Carnatic Wreck

Jeden z nejstarších vraků, který na dně Rudého moře najdete, je známý jako „vrak vín", jelikož před svým potopením vezl stovky beden s vínem. Některé lahve jsou nadále neporušené v hlubinách moře.

10. Giftun Isl. (Hurghada)

Vody okolo ostrova Giftun skrývají jedny z nejkrásnějších potápěčských lokalit Rudého moře. V průzračné vodě lze spatřit bohatý podmořský život včetně Soltýna barakudy nebo tuňáků. Malý Giftun poskytuje skvělé podmínky pro driftové ponory, kde potápěči klouzají podél strmých stěn nad plošinami pokrytými korály. Za pozornost stojí jeskyně, ve kterých je k vidění spousta mořských živočichů. Nezapomeňte si vzít foťák!

11. Blue Hole (Dahab)

Jde o jedno z nejslavnějších míst k potápění na pobřeží Rudého moře. Neuvěřitelná hloubka „modré díry" nabízí nádhernou podívanou. Jedinečný zážitek získáte také díky malému množství vodních proudů a velké hloubce, ve které se odehrává hra světla a živých tvorů. Tato oblast je známá svým jedinečným podmořským světem, který je rájem pro potápěče.

Více o potápění v Rudém moři naleznete zde: http://www.egypt.travel/