TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Burgenland – země vycházejícího slunce

Burgenland – země vycházejícího slunce

burgenland winden3 - hdrRakousko, to nejsou jen zimní Alpy, kam vyrážejí milovníci lyžování a snowboardingu za sněhem na skvěle upravované sjezdovky. Rakousko je stejně atraktivní v létě, ovšem z jiné stránky.

Nejvýchodnější a současně nejmladší část Rakouska Burgenland fascinuje svou rozmanitou nabídkou každoročně tisíce hostů.  Zabírá pás území na východě země při hranici s Maďarskem a je třetí nejmenší rakouskou spolkovou zemí.

Římané ještě před začátkem letopočtu včlenili území do své provincie Panonie. Hranice mezi Rakouskem a Uherským královstvím se v 11. století ustálila na řece Litava, ale území dnešního Burgenlandska bylo předmětem sváru mezi oběma zeměmi ještě dlouhá staletí. Území Burgenlandska se dělí na dvě oblasti: severní část s Neziderským jezerem a hornatý jih, který patří k jedné z nejkrásnějších a nejvyhledávanějších oblastí. 

Až do dvacátých let minulého století patřila celá oblast k maďarskému království. Po první světové válce v roce 1920 bylo Maďarsko ná základě smluv ze St. Germain a Trianonu nuceno postoupit toto území Rakousku. Hlavním městem se stal Eisenstadt.

Až do otevření hranic to byl ospalý kout Rakouska, obklopený nepropustnými hranicemi se Slovenskem a Maďarskem. Po otevření hranic však došlo k oživení cestovního ruchu a z Burgenlandu se stala zajímavá turistická destinace.

Dobře se cítit a užívat si...

Dnes se jižní Burgenland prezentuje jako oáza dobré pohody. Mírně zvlněná krajina, jejíž svahy jsou porostlé lesy a vinicemi, hodně slunce a příjemné klima – to vše je jako stvořené pro skvělou dovolenou. Celá oblast je právem označována jako nejslunnější region s více než 300 slunečními dny v roce.

 Cestou do Stegersbachu, jedné z nejznámějších burgenlandských destinací, projedete  krajinou s netušeným kouzlem. Uvidíte četné vinice, v jejichž blízkosti jsou šikovně ukryty malebné vinné sklípky s kulinářskými zážitky, a starobylé obce, které připomínají bohatou minulost, a které byly svědky historických převratů a vřav, sahajících až do doby římské. Čekají na Vás kulturně historické památky a neuvěřitelná flora a fauna.

Někdo jednou řekl: „To, co tu máte, je pravý ráj.“ Možná to byl rozhodující okamžik ambiciózní marketingové kampaně „Kus ráje pro každého“, která měla za úkol seznámit  s místním bohatstvím širokou veřejnost a přilákat do jižního Burgenlandu návštěvníky. Bohatstvím se rozumí samozřejmě i místní kulinářské speciality. Zvláštností je osobní vztah k výrobcům všech místních lahůdek.

Burgenland prezentuje lidi a jejich vášeň pro kvalitu a zve k seznámení s nimi. Výrobci pálenek z ovoce, dýňového oleje, vinaři a cukráři - všichni pyšně a s velkou radostí připravují ochutnávky a prohlídky svých manufaktur, které jsou nezapomenutelným zážitkem pro každého hosta. 

Lázně Bad Tatzmanndorf se nacházejí na rakousko-maďarských hranicích. Malé lázeňské městečko se nachází přibližně 10 km jižně od Bernsteinu. O blahodárných účincích pramenů, které na rakouském území vyvěrají na povrch, se přesvědčili už staří Římané. Zdejší minerální prameny léčí především kardiovaskulární choroby. Mimořádný rozkvět lázně požívaly v 19. a 20. století, kdy sem jezdila řada známých osobností.

Lázně jsou známé především rašelinovou kúrou, minerální vodou a termálními prameny. Rašelinová kúra je vhodná pro chronické a degenerativní onemocnění pohybového aparátu. Lázně nabízejí zde celou řadu terapií a léčebných kúr – klasické a speciální masáže, gymnastiku, protažení páteře v termální vodě, inhalace, léčbu kyslíkem, akupunkturu, bazény atd.

Tipy na výlety
Východně  od městečka  se nachází  středověký hrad Schlaining,  který se vypíná  vysoko nad údolím   Tauchental.  Poprvé  se    připomíná  v roce 1271.  Dnes  je  hrad  Schlaining   sídlem Rakouského studijního centra pro mír a řešení konfliktů a slouží i jako konferenční centrum. 

Za návštěvu rozhodně stojí vodní zámek Rotenturm an der Pinka, který se nachází asi 4 km jihovýchodně od Bad Tatzmannsdorfu. Zámek se vyznačuje neobvyklými maurskými prvky.

V roce 1930 zámek koupil významný český skladatel Jan Kubelík. Bohužel dluhy zatížené panství ho připravilo nejen o zámek, ale o všechen jeho majetek a manželku.

Asi 5 km jižně od Bad Tatzmannsdorfu je situován malebný Oberwart s kalvínským kostelem a typickými venkovskými domy.

burgenland20

big galery 1 171