TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Nový trend aktivní dovolené: surfování v Portugalsku

Nový trend aktivní dovolené: surfování v Portugalsku

2Lidé často na dovolené vyhledávají zážitky.Pokud rádi zkouší nové sporty a zároveň v létě chtějí k moři, mohou letos zvolit aktivní dovolenou: kurz surfování na vlnách. Za dlouhými písečnými plážemi a neutichajícími vlnami nemusí zájemci z České republiky daleko. Netradiční dovolená spojená s výukou surfování na ně čeká v portugalském Peniche.

Nezáleží přitom na tom, zda patří mezi začátečníky či pokročilé. Na 10 denním surfovém kempu se zájemci buďto surfovat naučí nebo se zlepší. Účastníci Rip Curl Surf Campu mohou využít balíčku služeb teamu českých a portugalských profesionálů či si domluvit individuální podmínky dopravy, pobytu i surfování. Užít si tuto dovolenou lze po celé léto až do konce října.

Výuka surfování probíhá na několika plážích v okolí surfařského ráje Peniche, což účastníkům umožní vyzkoušet si surfování na mnoha typech vln a uspokojí nároky surfaře každé úrovně. Lekce vedou zkušení portugalští instruktoři 5 dní, vždy 2 hodiny dopoledne a 2 hodiny odpoledne. Surfoví nadšenci však mohou v doprovodu českých členů týmu surfovat i mimo tyto lekce.

„Za uplynulé dvě sezóny jsme v Portugalsku učili surfovat přes 200 klientů, z nichž větší polovina  zkoušela surfování poprvé. Postavit se na surf a sjet vlnu se podařilo drtivé většině. Věk ani pohlaví nehraje při surfování roli a hlavně jde o zábavu,“ říká manažer Rip Curl Surf Campu, Jiří Matějíček.

Surfování představuje vhodný sport ke zlepšování fyzické i psychické kondice. Posiluje ramenní a zádové svaly, svaly nohou a v běžném životě často nezapojované centrum těla. Díky pohybu ve vodě je surfování zdravé a působí blahodárně na kardiovaskulární systém. Lidé pohybující se na pláži a v moři navíc inhalují mořský vzduch, což prospívá dýchacímu systému.

Pokud surfování vyzkouší průměrně sportovně založený člověk, většinou se jím nadchne. Záhy totiž zjistí, že se jedná o ojedinělý pohyb i zážitek. S každou příchozí vlnou navíc odplouvá z těla stres i napětí. Člověk musí myšlenky soustředit pouze na vlnu, vlastní tělo a surf.

Surfování však není jen sport, pro mnohé představuje životní styl spojený s volností, cestováním a hlavně užíváním si života. To vše ochutnají i účastníci Rip Curl Surf Campu.
Kemp totiž nabízí i dostatek času na relaxování na pláži, cestování a objevování rozmanitých krás Portugalska včetně vynikající kuchyně, degustace vína a letních večírků.

Aktivně strávená dovolená obvykle přináší spoustu silných zážitků a opravdovou změnu oproti každodenní pracovní náplni. Na surfu člověka nezastihne ani moderní technika a je tak opravdu volný. Účast na škole surfu navíc nabízí možnost potkat spoustu zajímavých lidí, které spojuje touha poznávat a žít.

Autor: JH

1

5