Styl Styl V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Festival odstartuje v sobotu 18. května v 10 hodin na pražském Rašínově nábřeží. Slavnostní zahájení proběhne o hodinu později. Na festival přiveze svá nejlepší růžová vína 30 moravských a českých vinařů, kteří návštěvníkům nabídnou přes šest tisíc lahví převážně růžového vína. Mezi stálicemi se objeví i řada nových vinařství, například Bílé Karpaty vinařství, Rodinné vinařství Jedlička, Tanzberg, Vinařství Vít Sedláček, Vrbice, Vinařství Volařík, Víno Hnidák nebo Víno J. Stávek. „Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby s růžovým logem festivalu. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici od Crystalex Nový Bor, degustační kartu s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v předprodeji nebo v den festivalu na pokladně. Pokud návštěvník nechce degustovat víno, ale například pít jen nealko nebo si pochutnat ve stáncích s občerstvením, nic si kupovat nemusí, vstup na festival včetně kulturního programu je zdarma,“ popsal Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 19 stánků s gastronomií hodící se právě k růžovým vínům. „Vždy se snažíme vybírat gastronomii tak, aby se dobře snoubila s růžovými víny. Chybět tak nebudou například balkánské speciality, především pljeskavica, řemeslná pizza, francouzské sýry a klobásky, mexické guacamole, klasická poctivá grilovaná klobása a špekáček, slovenské pagáčky, středomořské delikatesy a řada dalších pochutin. V nabídce bude i nealko, skvělá káva nebo pivo,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i hudební program. „Festival tradičně doprovodí živá hudba v podobě cimbálové muziky, program se žánrově přesune k jazzu a vrcholí swingem, mimo jiné proto, aby si mohli přítomní návštěvníci, budou-li chtít, zatančit. Od 11 do 13 hodin zahraje Cimbálová muzika Trnka, od 16 hodin pak kapela Der Šenster Gob a od 18 jazzoví Jazz volunteers,“ uzavřel Jiří Sedláček.