Svět Svět Prodlužte si léto v Neapoli a na ostrově Capri

Prodlužte si léto v Neapoli a na ostrově Capri

naples

Neapol je centrum regionu Kampánie a třetí největší město v Itálii. Je pověstné krásným zálivem a historickým jádrem, které bylo v roce 1995 zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO a co do rozlohy je největší v Evropě. Úžasných architektonických památek najdete v Neapoli desítky, ale také okolí města slibuje nevšední zážitky.

Argentinské tango po italsku

Hned na začátku září zažijete v Neapoli festival Tano Tango. Je zajímavý tím, že spojuje kulturní tradice dvou vzdálených měst − Neapole a Buenos Aires − jejichž obyvatelům je společný temperament a láska k tanci a hudbě. Od 1. do 4. září se budu ve kampánské metropoli všude tančit argentinské tango. Pokud nechcete být pouze diváky obdivujícími mistry tohoto krásného tance, můžete si za pár euro koupit rychlokurz pro začátečníky i pokročilé a připojit se k festivalovému víření. Centrem dění bude sál La Milonga Porteña, kde proběhnou soutěže profesionálů a kde se můžete informovat na kurzy pro amatéry.

Výlety po Kampánii

Z Neapole se vyplatí udělat si pár výletů. Vypravte se určitě na prohlídku nedalekých Pompejí. Kdybyste neměli auto, je to pohodlně vlakem 26 kilometrů. Můžete si prohlédnout i menší, ale neméně zajímavé Herkulaneum, které postihlo stejný osud, jako Pompeje. Zajímavý je výstup na Vesuv, který k Neapoli neodmyslitelně patří. Na sopku se dostanete autem, nejlépe brzy ráno, abyste našli místo k zaparkování, nebo využijte autobusů EAV. Ke kráteru je to z parkoviště asi 2 km do strmějšího kopce nezpevněnou cestou, ale zvládne to i průměrně zdatný turista. Kdo chce, může si obejít kráter sopky dokola.

Určitě si nenechte ujít návštěvu ostrovů Capri či Ischia, kam vás dopraví pravidelné lodní linky z nepolského přístavu. Na počátku září si mohou na Capri přijít na své milovníci sportovních akcí, protože 4. 9. se koná slavný Maratona del Golfo – jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších plaveckých závodů na otevřeném moři. Letos již po jednapadesáté se vydají plavci z Capri do Neapole na trasu měřící 36 kilometrů. Závod doprovází v místech stratu i cíle řada zábavných akcí. Odpoledne pokračuje sportovní den v Neapoli na sportovišti Circolo Canottieri atletickými závody, zejména běžeckými. Večer se slavnostně budou udílet medaile a samozřejmě slavit.

Kdo dává před sportem přednost dobrému jídlu, může na počátku září navštívit druhé město na Capri − Anacapri. Je mnohem klidnější a také levnější než Capri a velmi malebné. Od 30. 8. do 4. 9. se zde koná tzv. Settembrata Anacaprese, což je neobvyklé kulinářské klání. Každý rok v něm spolu soupeří v přípravě místních specialit čtyři městské části − La Porta, Le Boffe, Le Pietre, and Le Stalle. Celá akce začíná průvodem ulicemi města, pak se všude hlavně vaří a ochutnává. Kromě toho se koná řemeslný jarmark, různé sportovní soutěže, hledání pokladu, akce pro děti a hudební produkce.