Svět Svět Objevte Maroko

Objevte Maroko

4axqiwkxhhpdkmemxzmbahlgznhibpjz3 -mtabyl-c_csqs7_z0qr-k
6l2vvffigwqyrzb9d1 kkwoojrrleajj36eaqxsjqrrrbpac9mwyz2jrpftu7ldnelo
9d1 kkwqycpehfsrnceng1audm4fxbpac9mwyz2jrpftu7ldnelo

Kilometry pláží, majestátní Atlas, sultánská výstavní města, klikaté mediny, Sahara, tajemní Berbeři - s tím vším i s mnoha dalšími pozoruhodnostmi se můžete seznámit při návštěvě Maroka.

Je to krásná islámská země, avšak s tradicí umírněného islámu, kde se v pobřežních letoviscích nemusíte bát o svoji bezpečnost. Obecně je v Maroku nízká kriminalita a na pořádek ve městech i na plážích dohlížejí početné policejní hlídky. Místní lidé se k turistům chovají přátelsky a obtěžují je nejvýše nabídkou nejrůznějších předmětů ke koupi. Přesto je nejbezpečnější cestovat s cestovními agenturami, nejlépe s českými.

Zeměpisná poloha

Maroko leží na severozápadě Afriky, ze západu je omýváno Atlantickým oceánem, ze severu Středozemním mořem. Je vzdálené necelých 15 kilometrů od Španělska, od nějž je odděluje Gibraltarský průliv. Pobřeží je dlouhé cca 3 500 km a je z velké části tvořeno nádhernými písečnými plážemi.

Několik praktických rad

Cesta

Nejlépe se do Maroka dostanete letadlem. Přímé lety jsou vypravovány z Prahy, v případě charterových letů lze letět občas i z Brna a Ostravy. Doba letu do Maroka je asi 4 hodiny. Po přistání vás přivítá teplý vzduch, vůně exotiky a poněkud zdlouhavější odbavení.

Druhá možnost je výlet lodí ze Španělska, například z Malagy.

Nezapomeňte, že do Maroka musíte mít pas platný nejméně 3 měsíce od data vstupu na marocké území.

Peníze

V Maroku se platí dirhamy, které nejsou volně směnitelnou měnou. Můžete si je však směnit třeba hned na letišti v Maroku za eura či dolary. Kurz je cca 10 dirhamů za euro, v přepočtu vyjde jeden dirham asi na 2,60 Kč.

Nápoje a jídlo

Ceny potravin jsou srovnatelné s našimi. Káva v restauraci vyjde zhruba na 10 dirhamů, stejně tak klasické nápoje jako Coca cola či Fanta. Na ulicích se prodávají výborné džusy z čerstvých pomerančů opět za cca 10 DH. Tradičním nápojem je mátový čaj, který je opravdu vynikající a osvěžující. Dostanete ho v každé kavárničce i restauraci. Vodu doporučujeme pít výhradně balenou.

Polévky či různé saláty a sendviče pořídíte za 20 až 30 dirhamů. Za oběd či večeři zaplatíte kolem 100 DH, ovšem pokud nezvolíte ty nejluxusnější restaurace. V každé restauraci mají tažin (tajine), pomalu připravované jídlo z masa a zeleniny, případně z kuskusem. Tažin je vlastně název pro keramický hrnec s kuželovitou poklicí, ve kterém se jídlo připravuje. Maročtí kuchaři umějí tažin výtečně okořenit, takže si na něm určitě pochutnáte, ať už je masitý nebo vegetariánský.Fotografování

Pokud budete chtít fotografovat místní lidi, raději se napřed zeptejte (stačí naznačit pozdvižením fotooaparátu a třeba i česky se zeptat „můžu"?) Připravte se na to, že se často setkáte s odmítavými posunky. Na tržištích se vám může přihodit, že se sice vyfotí ochotně, ale vyžadují za to pár drobných. Hlavně chovatelé opiček nebo hadů a takzvaní prodavači vody v krásných krojích mohou být pak velice neodbytní. Pózovaní turistům je totiž jejich hlavní obživa.

V Maroku je zakázáno fotografovat vojenské objekty. Někde je zakázáno fotografování v mešitách, historických památkách a muzeích, ale na to jsou turisté vždy upozorněni nápisy a piktogramy.

Nákupy

Při nakupování na tržištích se neobejdete bez smlouvání – pokud tedy nechcete nakoupit za přemrštěné ceny. I smlouvání má určitá pravidla, která byste měli v zájmu příjemného průběhu nákupu dodržet. Nejprve se zeptejte na cenu a pak se rozmyslete, za kolik vám daná věc stojí a sdělte to prodavači. Ten bude určitě protestovat a všemožně vás přesvědčovat o ceně vyšší než ta vaše. Pokud však na vaši cenu přistoupí, měli byste zboží zakoupit, odmítnutí nákupu se pak považuje z urážlivé chování.

Obchody západního typu však mají obvykle fixní ceny.

Na tržištích se setkáte s tradičními marockými produkty - kořením, šperky, keramikou, koberci apod., ale také s kabelkami a jiným zbožím světových značek. Jsou to samozřejmě „fejky" a pokud si je chcete zakoupit, důkladně si je prohlédněte, zda nemají vady. Prodavač vám jen velmi výjimečně vrátí peníze nebo zboží vymění.

Specifickým marockým produktem je arganový olej. Lisuje se z plodů argánie trnité, která roste v marockých polopouštích. Je to jeden z nejdražších a nejcennějších olejů používaných v kosmetice i v potravinářství. V Maroku ho seženete na tržištích i v kamenných obchodech. Cena za 30 ml lahvičku kosmetického oleje je 50 až 60 dirhamů. Koupit si ho můžete v bio kvalitě i na arganových farmách, kterých je v zemi nespočet.

Milovníci nerostů a zkamenělin si v Maroku přijdou na své. Dají se zde poměrně levně sehnat všechny možné druhy minerálům, polodrahokamy a fosílie trilobitů, ortocerů, amonitů, belemnitů a další. Bohužel se někteří prodejci snaží nerosty různě „zkrášlit" a tak můžete vidět nádherné krystaly vápenců obarvené na fialovo či do zlatova. Nejlevněji seženete různé kameny v horských vesničkách, kde vám je budou nabízet snad na každém kroku. Pozor – bezcelně lze vyvézt maximálně 10 kusů.

Drogy

V Maroku se můžete setkat s marihuanou a hašišem, ale zdaleka se jim vyhněte. V Maroku podléhá jakékoliv množství drog a jejich přeprava vysokým trestům.

Medina a súky

V každém starobylejším městě se nachází medina - stará arabská čtvrť neboli staré město. Prostě něco jako historické centrum. Srdce mediny tvoří mešita (kam ani nenahlížejte) a kolem je hustá síť malých uliček. Na první pohled vypadají chaoticky, ale byly vystavěné podle promyšlených plánů uvnitř obranných hradeb. V medině jsou oddělené části pro bydlení a části, v nichž se shromažďuje výroba a prodej podle typu zboží. Prodejním místům se říká súky, což může být i synonymum pro tržiště. Například v jednom súku nabízejí koření, v dalším ovoce a zeleninu, v jiném keramiku atd.

Maroko je nyní turisty stále vyhledávanější destinací. Pokud máte v úmyslu navštívit islámskou zemi, měli byste v první řadě uvažovat o Maroku. Je to přátelská a nádherná země, kde se setkáte s nefalšovaným africkým orientem, který se však snoubí s moderními evropskými vlivy.