Svět Svět Nejoblíbenější destinace pro rok 2015

Nejoblíbenější destinace pro rok 2015

miami
0aatpei05 cb mill river behind 2hole

Přinášíme vám žebříček sedmi měst, která budou v následujícím roce pro Čechy těmi nejžádanějšími. Spousta z nich se drží v žebříčcích popularity dlouhodobě.  

1. New York

Největší město USA nikdy nepřestane fascinovat a lákat. Není divu, že se dlouhodobě drží na prvních příčkách světových žebříčků v návštěvnosti. Také Češi objevili New York již dávno. Jezdí sem za nákupy, zábavou, kulturou či jen tak obdivovat slavná místa. My doporučujeme k návštěvě Central park – nejslavnější park na světě je zelenou oázou uprostřed hektického velkoměsta.

Na jednom místě je zde koncentrováno snad nejvíce zajímavostí z New Yorku. Můžete například absolvovat romantickou projížďku na loďi po z filmů známém jezeře, zvaném jednoduše The Lake, zajít do ZOO, zaběhat si kolem velkého jezera Jacqueline Onassisové, odpočinout si na Strawberry fields, poblíž místa, kde zemřel John Lennon, zajít na shakespearovu hru do místního divadla pod širým nebem, vylézt na repliku středověkého hradu nad Turtle pond nebo se jen tak natáhnout na deku a udělat si piknik na Great Lawn. Budete-li zde v zimních měsících, je téměř povinností vyzkoušet místní slavné kluziště. Pro všechny milovníky umění doporučujeme návštěvu Guggenheimova muzea.


2. Londýn

Do Londýna jezdíme za nákupy, obchodem, kulturou a nebo zkrátka za zdejší jedinečnou atmosférou. Význam nejnavštěvovanějšího města Evropy vzrostl po úspěšném konání Olympijských her v roce 2012. Olympiáda dala Londýnu mimo jiné zcela nové městské centrum, bývalý olympijský park.

Ten se v současné době mění na The Queen Elizabeth Park a bude znovu slavnostně otevřen pro veřenost v roce 2013. Vznikne zde obrovská sportovní a relaxační čtvrť. Kromě sportovišť a přírodních ploch zde vyrostou také obchody, kavárny a restaurace. Centrem parku zůstane bývalý olympijský stadion, který je však k prohlídkám otevřen neustále a to každý týden od středy do neděle.


3. Los Angeles

Hvězdný prach Hollywoodu láká do Los Angeles stále více Čechů. Město andělů je jednou z nejžádanějších destinací českých turistů na americkém kontinentu. L.A. je zkrátka legendární značka a zažít atmosféru hlavního města showbyznysu chce téměř každý.

Kromě povinné procházky po Sunset Boulevard a slavném chodníku hvězd je v Los Angeles dále nutností navštivit slavná studia Universal, Disneyland a pláže v Santa Monice. Losangeleská aglomerace je ovšem obrovská a v rámci úspory času se vyplatí využít jednu z mnoha organizovaných tour. Třeba zrovna tu, která vás proveze kolem domů slavných hvězd. Trvá dvě hodiny a v ceně je i „odborný“ výklad. Movie Stars Home Tour si společně s letenkou zarezervujete na www.ba.com.

 

4. Miami

Největší a nejslavnější město na Floridě se stalo oblíbené zejména pro své teplé klima a pohádkově bílé pláže. Vyhledávané je především v podzimních a zimních měsících. Za věčným létem na Floridu směřuje stále více Čechů. Kromě nákupů a restaurací však okolí Miami nabízí také přírodní krásy. Povinností je celodenní výlet do divočiny v Everglades National Park. Výpravy pořádá několik zdejších cestovních kanceláří.

Během dobrodružství se projedete místními močály s unikátní faunou a florou na vodních vznášedlech, hlavní atrakcí je setkání s floridskými aligátory. Ne každému však Miami vyhovuje. Vřele proto doporučujeme půjčit si auto a absolvovat cestu do Key West přes tzv. Keys, což je řetězec malých ostrovů vedoucích směrem na jih, které spojuje dálnice postavená na vysutých mostech přímo v moři. Osobní auto si spolehlivě a pohodlně zapůjčíte na www.ba.com, kde jsou k dostání také lístky na safari v Everglades National Park.

5. Las Vegas

Kdo by nechtěl na vlastní oči vidět slavné Las Vegas – z pohledu z vesmíru nejzářivější bod na planetě zemi? Do relativně vzdáleného města zábavy a hazardu se dostanete velmi pohodlně s pouze s jedním přestupem v Londýně.

Toto letecké spojení si okamžitě získalo také mnoho českých fanoušků. Nejvíce času ve Vegas zřejmě strávíte na Stripu, hlavní ulici, kde se nacházejí všechna velká kasina. Jde o samotné centrum místní zábavy. Mnoho návštěvníků však zapomíná na starou část Vegas, tzv. downtown, kde jako by se zastavil čas. Rázem se ocitnete zpět ve 30. letech. Centrem této části města je Fremont street, čtyři bloky dlouhá ulice pokrytá obrovskou LED střechou, evokující noční oblohu, na které se každou hodinu večer a v noci odehrává gigantická filmová show. Zdejší kasína neohromí svou okázalostí, jako ta na Stripu, jako spíše elegantním stylem evokující staré dobřé časy.

 

6. Kapské město

Také exotická Jihoafrická republika se objevuje stále častěji v hledáčku českých turistů a letecké spojení British Airways do Kapského města či Johannesburgu patří k těm nejpopulárnějším. Destinace láká především divokou přírodou, ale také skvělým vínem. Z Kapského měste se pořádá hned několik výprav do nedalekých Kapských vinic. Nejznámější a nejstarší je zřejmě Stellenbosch Wine Routes, která pokrývá několik vinařských subregionů a vede také přes historické městečko Stellenbosch.

Organizátoři výletů nabízejí prohlídku zdejších vinic, vinných sklípků a samozřejmě také degustaci. Jelikož k vínu patří i dobré jídlo, je tato oblast plná vybraných restaurací. Výbornou alternativou je Franschhoek Wine Route, která je bezpochyby tou nejkrásnější. Vede do hor, odkud je nádherný výhled na okolní krajinu. Najdete zde na 40 statků a 28 restaurací. Navíc, městečko Franschhoek nabízí k návštěvě několik uměleckých galerií, řadů obchůdků se starožitnostmi a krásné butikové hotýlky.

 

7. Rio de Janeiro

Snad žádný turistický průvodce nevynechá mezi klíčovými destinacemi pro rok 2013 brazilské Rio de Janeiro, dějiště následujícího Mistrovství světa ve fotbale a hlavně dalších Letních olympijských her. Rio se díky těmto dvěma událostem velmi rychle mění. Chcete-li tedy zažít jeho původní atmosféru, vydejte se do Brazilie co nejdříve. Největší brazilské město je světově známé pro své pláže.

Těmi největšími a nejznámějšími jsou Ipanema a Copacabana. Pro milovníky umění a historie nabízí Rio několik unikátních muzeí, např. H. Stern Gem Museum v sobě ukrývá doslova poklady. Vystavují se zde totiž vzácné šperky. Na své si příjdou také vyznavači přírody. Zdejší botanická zahrada je jednou z největších na světě. Všichni pak musí absolvovat povinnou túru k soše Krista spasitele, tyčící se na hoře Corcovado v Tijuca Forest National Park.