Svět Svět Mexiko: Doporučení pro cesty

Mexiko: Doporučení pro cesty

537922 10200756103251424_1512181725_n

Vzhledem ke skutečnosti, že neustává činnost kriminálních skupin – zejména drogových kartelů – ve státech na severu Mexika (hlavně Chihuahua, Coahuila, Durango, Sinaloa, Sonora a Tamaulipas), doporučujeme cestovatelům, aby se těmto státům buď vyhnuli úplně, nebo se zde pohybovali s maximální obezřetností.

Přestože cizinci nebývají primárním terčem přepadení, není vyloučena kombinace špatného času se špatným místem. Cestovatelé by měli zvážit naléhavost cesty, a pokud možno zcela upustit od cest do státu Nuevo León, s výjimkou města Monterrey (i zde je ovšem na místě opatrnost).

Zároveň nedoporučujeme cestování po státě Michoacán (kromě města Morelia) a státě Guerrero (mimo měst Ixtapa, Zihuatanejo a Acapulco) kvůli zvýšenému výskytu násilí a organizovaného zločinu v těchto státech mexické federace. Zvýšené pozornosti je potřeba dbát také při pohybu po státě Jalisco, poblíž hranic se státy Michoacán a Zacatecas.

Objevují se zprávy o ozbrojených přepadeních autobusových linek společností Noreste a Omnibus mezi městy Monterrey-Matamoros-Monterrey. Cestující byli okradeni o peníze a cennosti přímo v blízkosti autobusového nádraží. Od ledna do června loňského roku došlo ke čtyřem přepadením autobusů s cestujícími. Obě autobusové společnosti zavřely zastávky na této trase a nemají v plánu je znova otevřít.

Cestovatelům doporučujeme registraci do aplikace Dobrovolná registrace občanů cestujících do zahraničí DROZD na webové stránce MZV ČR drozd.mzv.cz .

Zdroj:

http://www.mzv.cz/