Svět

Svět

Cestovní kanceláře pracují intenzivně na řešení nastalé situace v zájmu svých klientů

deluxe-cabin-3Od půlnoci v pondělí 16. března 2020 platí nařízení vlády České republiky o úplném uzavření hranic a zákazu vycestovat mimo území ČR. Za stávající situace je jisté, že po dobu trvání vládního nařízení není možné realizovat zájezdy občanů České republiky do zahraničí. Nejen pro cestovní kanceláře se jedná o naprosto novou, mimořádnou situaci, se kterou se ještě nikdy v historii nesetkaly.

Írán: Rozšíření koronaviru COVID-19

dsc 4470-rS ohledem na aktuální rozšíření nákazy koronavirem COVID-19 doporučuje MZV občanům ČR do Íránu vůbec necestovat. V případě, že se v Íránu zdržujete, MZV ČR doporučuje odcestovat ze země v co nejkratší době.

Indie: zneplatnění již vydaných víz jako opatření proti koronaviru

clipboard10MZV ČR informuje, že Indie s okamžitou platností ruší již vydaná víza do Indie těm cizincům, kteří cestovali 1.2.2020 nebo později do Číny, Íránu, Itálie, Korejské republiky a Japonska, a kteří do Indie dosud nevstoupili. Tyto osoby nebudou vpuštěny do Indie žádným hraničním přechodem ani letecky.

Co je dobré vědět při plánování dovolené v roce 2020?

tvb saalbach hinterglemm - top  tom bauseCestování se stalo v uplynulých letech jednou z nejoblíbenějších aktivit, jak trávit volný čas. Čechů, kteří se rozhodnout letět do zahraniční každoročně přibývá a jinak tomu nejspíš nebude ani tento rok. Pokud patříte mezi ně, zpozorněte. Připravili jsme pro vás cestovatelskou příručku s informacemi, které byste si před vaší cestou neměli nechat ujít.

Itálie: Rozšíření koronaviru COVID-19

tvb saalbach hinterglemm - top  tom bauseV posledních dnech došlo k potvrzení ohnisek a rozšíření koronaviru v severní Itálii zejména v regionech Lombardie a Benátska/Veneto. Italská vláda ve spolupráci se zasaženými regiony přijala řadu opatření hygienického i restriktivního charakteru včetně izolace 10 zasažených obcí v Lombardii (Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano) a jedné v Benátsku (Vo' Eugenao).

Češi často podceňují rizika spojená s cestováním do exotických oblastí

0image002Po světě ročně cestuje bezmála 1,5 miliardy lidí a jejich počet neustále stoupá. Ne všichni si však plně uvědomují nebezpečí spojená s turistickými či pracovními výjezdy do epidemiologicky rizi-kových oblastí tropů a subtropů. Zásadní bezpečnostní roli v této problematice hrají preventivní zdravotní opatření a odpovědný přístup samotných cestovatelů.

USA: omezení vstupu cizinců, kteří pobývali v ČLR (koronavirus)

ffsVzhledem k možnosti šíření koronaviru rozhodly příslušné americké orgány, že s účinností od 2. 2. 2020 nebude vstup na území USA povolen cizincům, kteří pobývali na území Čínské lidové republiky během 14-ti denního období, které zamýšlenému vstupu předchází.

Riziko nákazy koronavirem

peacock-restaurant-1Vzhledem k potvrzeným případům koronaviru (označovaný jako 2019-nCoV) MZV ČR upozorňuje cestovatele v Mongolsku, že při příletech na mezinárodní letiště v řadě států/území v Asii jsou zaváděna preventivní opatření v podobě zdravotních kontrol, zejména plošné měření teploty, a to především u pasažérů cestujících z Číny, ale i z okolních zemí, které evidují potvrzené případy nákazy. Některé státy/území mohou omezit vstup osobám, které cestují nebo v nedávném období pobývaly v čínské provincii Hubei. MZV doporučuje dbát zvýšené hygieny, nezdržovat se v místech s velkou koncentrací osob a preventivně používat ústní roušky.

Aktuální bezpečnostní situace v Číně a letecká doprava

deluxe-cabin-3V souvislosti s nárůstem počtu osob nakažených koronavirem došlo k izolaci čínského města Wuhan. Do odvolání zde byla uzavřena hromadná doprava a letiště. Částečná uzavření začínají hlásit i další města. Co mohou dělat čeští cestující v případě, že si letenku do Číny zakoupili, ale vzhledem k nečekanému zhoršení bezpečnostní situace nechtějí odletět?

Strana 11 z 35