Styl Styl Incoming v Německu vzrostl od ledna o šest procent

Incoming v Německu vzrostl od ledna o šest procent

9bq2oltef8sqylr fp8dv-vg6m9bgxzzk8h-yjbp5qrpqr4tadfkuqzd50uyt9e

Za prvních šest měsíců roku 2014 zaznamenala turistická země Německo již 32,8 milionů přenocování zahraničních hostů, což představuje další rekordní výsledek. Od ledna do června registroval Statistický úřad v Německu ve srovnání s minulým rokem o 1,9 milionů více přenocování zahraničních turistů v hromadných ubytovacích zařízeních s deseti a více lůžky.

To odpovídá meziročnímu nárůstu v hodnotě šesti procent. „Pro německý příjezdový cestovní ruch jsou v první polovině roku 2014 hnacím motorem již tradičně nejsilnější zdrojové trhy. Díky tomu připadá s 830.000 přenocováními téměř polovina nárůstu na konto 10 nejvýznamnějších zdrojových trhů,“ vysvětluje Petra Hedorfer, předsedkyně představenstva Německé turistické centrály (DZT). „Důležitý nizozemský trh dosáhl očividně změny trendu, v polovině roku se počty přenocování nacházejí zase na hranici 1,5 procent ve srovnání se sledovaných obdobím v roce 2013.

Další trhy z TOP 10, jako je Švýcarsko, Rakousko a Belgie, generují v nejúspěšnějším červnu od vzniku statistik přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních v roce 1992 dvouciferné přírůstky, a potvrzují tak vynikající pozici turistické země Německo v rámci evropské konkurence.“ Silné impulzy v příjezdovém cestovním ruchu jsou patrné také u asijského trhu. Hodnoty meziročních nárůstů přenocování se tak u Číny nacházejí v hodnotách okolo 18,1 procent, u arabského regionu okolo 17,4 procenta ve srovnání s předchozím rokem.

Indický trh vzrostl o 9,0 procent a jihokorejský pak dokonce o 12,5 procent. Nejednotně se v první polovině letošního roku prezentuje východní Evropa: Rusko dosáhlo s 1,24 miliony přenocováními devátého místa v žebříčku nejdůležitějších zdrojových zemí Německa. Přes velmi slabý rubl a konflikty na Ukrajině je pokles v hodnotě okolo 1,8 procent méně dramatický, než se očekávalo.

Polsko tento úbytek se svými 12,7 procenty a 1,16 miliony přenocování tuto mezeru vyplňuje a patří také do Top 10. Česko (plus 11,5 procent) a Rumunsko (plus 18,1 procent) dosáhly dvouciferných výsledků, stejně jako – i když s poněkud nižší výchozí základnou – Bulharsko (plus 25,7 procent), Slovinsko (plus 19,8 procent) a Chorvatsko (plus 32,7 procent). Maďarsko zůstává na úrovni minulého roku, zatímco Slovensko (plus 6 procent) a Ukrajina (plus 3 procenta) generují další přírůstky.

Český trh si udržuje výborné výsledky Výsledky českého trhu v Německu od začátku letošního roku kontinuálně rostou. Výborné zůstávají i červnové výsledky, počet přenocování českých turistů se v tomto období meziročně zvedl o 11,5 procent. Oproti předchozímu období v Německu přenocovalo o 46.000 českých turistů více než v roce předcházejícím. Česká republika se tak trvale řadí mezi TOP 20 zdrojových trhů turistické země Německo.

Mezi nejnavštěvovanější oblasti patří: Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Severní Porýní-Vestfálsko, Berlín a Sasko. „V rámci bilance prvního pololetí roku 2014 se Německo prezentuje v té nejlepší formě. Meziroční nárůst přenocování se pohybuje na hranici 6 procent, je téměř jednou tak vyšší než v loňském roce (plus 3,2 procent). S tímto náskokem máme velmi dobrou šanci, zmírnit dopady aktuálních politických a hospodářských problémů v nejdůležitějších zdrojových trzích, a dosáhnout tak předpokládané prognózy v hodnotě až tří procent pro tento rok,“ zhodnocuje Hedorfer bilanci první poloviny 2014 roku.