Evropa Evropa V dosud otevřených horských chatách, po vysokohorských stezkách obklopených tichem

V dosud otevřených horských chatách, po vysokohorských stezkách obklopených tichem

xj05rqy2tr39akvxmyiy6tz37gdcz6rqv3bhsmyiy7tpzkx0b2infka1il9sqzrlb82g11k

Podzim na horách je obdobím roku, kdy je každý prostor zahalen do ticha. Obklopuje údolí, rozcestí, stěny a jen čas od času ho naruší hvizd svišťů nebo řev jelenů, zpěv kukačky, zvuk větru, kámen valící se dolů z kopce.

Dělá společnost těm, kteří chodí po stezkách vedoucích k četným horským chatám, jež v každém pohoří prodlužují svou otvírací dobu (zejména o víkendech) až do konce října, abyste si mohli užívat toto krásné období ve vysoké nadmořské výšce, s východy a západy slunce, které vykouzlí krásné barvy na kamenech a na travnatých kobercích, a na svěžím vzduchu, když se procházíte v ranním světle.

Příjemné pocity, které můžete zažít již dole v údolí, když procházíte přírodou, která se připravuje na zimu, a barvy přecházejí od nejživější zeleně k jasným a teplým odstínům, žluté, oranžové, červené a zlaté, rozprostírající se po bucích, břízách a modřínech. Dokonce i nocování na úpatí trentinských Dolomit se stává opravdu mimořádným zážitkem, zážitkem znovuobjevené blízkosti s přírodou.

Na horských chatách plných chutí ve Val di Fassa

 

Nic vám nedodá větší pocit tepla než krb na horské chatě, kde jsou turisté vždy vítáni. Na podzim, aby si všichni přišli na své, je zde připravena akce „Horské chaty plné chutí Val di Fassa“: od 17. září do 2. října nabídnou tyto objekty menu plné lokálních surovin, které je projevem místní gastronomické tradice. I v tomto období se na ně pohodlně dostanete díky četným lyžařským vlekům, které jsou stále v provozu. Informace: www.fassa.com

Treking na podzim

Barvy podzimu rozzáří lesy údolí Val di Cembra, kde procházíte po stezkách kolem jezera Santo di Cembra. Odtud začíná snadný výlet přímo k chatě Potzmauer v lesích nad vesnicí Grumes, kam se dostanete po večerním treku zakončeném typickou trentinskou večeří.

Val Canali, na úpatí Pale di San Martino, je jedním z nejslavnějších údolí skupiny Dolomit, které lze objevit po okružní trase přes široké louky, které se táhnou od horního údolí až k Ronzi. Začíná od parkoviště Fosna až do povodí „Fosne“ s několika typickými venkovskými chatami zvanými „casere“ a typickými stodolami zvanými „tabiadi“, shromážděnými kolem velkého masivu. Po stezce SAT 731 obejdete kotlinu až k lesní cestě, která vede na mýtinu Costa poblíž Forcella Col dei Cistri. Odtud pokračujte po trase „Ronzi - San Martino“ do Prasorinu s dalšími skupinami venkovských chat. Cesta 731 vás pak přes ukazatele dovede až na Ronzské mýtiny. Tam budete pokračovat po cestě SAT 724 směrem na Dagnoli a po přechodu širokých luk v lokalitě Piereni dojedete opět na parkoviště Fosna.