Evropa Evropa Portugalsko

Portugalsko

port. 1Portugalsko patří k menším evropským zemím – zabírá přibližně 1/6 Pyrenejského poloostrova a náleží k němu souostroví Azory a Madeira. Ve svém sousedství má na západě a na jihu Atlantický oceán, na východě a na severu Španělsko. I když země není příliš rozlehlá, má neuvěřitelně rozmanitou přírodu.

Severní část je hornatá, na jihu se rozkládají spíše nížiny nebo nízko položené náhorní plošiny. Pro nás, vnitrozemce, je nejpřitažlivější oblastí pobřeží Atlantiku, které je dlouhé přes 800 km. Místy je divoké s vysokými skalisky, místy klidné s rybářskými vesnicemi, příjemnými zátočinami a písečnými plážemi.

Špetka historie.

Na území Portugalska se vystřídalo v dějinách mnoho civilizací – Féničané, Keltové, Řekové, Římané a Arabové. Nejvýrazněji se však Portugalsko zapsalo světových dějin zámořskými objevy v 15. a 16. století. Jméno portugalského mořeplavce Vasco da Gamy naleznete snad ve všech učebnicích dějepisu. Vzpomenete si, čím se tak proslavil? Jistěže ano - nalezl vodní cestu z Evropy do Indie. Do Indie se vypravil 3krát a položil tím základy portugalské koloniální říši.

Období slávy a rozmachu Portugalska však netrvalo dlouho, kvůli neúspěšné křížové výpravě do Maroka, španělské nadvládě, ekonomické stagnaci a zadlužení se v 17. stol. začala portugalská zámořská říše rozpadat.

Podnebí

Podnebí ovlivňuje Atlantický oceán a teplý Golfský proud. Severní část země je chladnější a vlhčí, v jižní je převážně teplo a sucho. Průměrná roční teplota na severu je 13ºC, na jihu 18ºC.

Nejjižnější oblast Portugalska – Algarve má během roku nejvíce slunečního svitu ze všech zemí Evropy – přibližně 3000 hodin.

Koupání

Portugalsko je přímo zemí moře a míst ke koupání je zde nespočet. Některá jsou však vhodná jen pro dobré plavce a spíše je vyhledávají milovníci jachtingu, surfingu a windsurfingu. Jedná se hlavně o západní pobřeží, kde je chladnější voda a většinou velké vlny. Pro rekreační koupání jsou lepší pláže na jižním pobřeží Algarve, od mysu Cabo de San Vicente po hranice se Španělskem. Pro východní část Algarve (od španělské hranice po Faro) jsou typické rozsáhlé písečné pláže rozkládající se i na plochých ostrovech před vlastním pobřežím; pro západní část (od Fara po Sagres) spíše malé pláže oddělené skalnatými útesy. Celé jižní pobřeží lemuje průzračné, krásně modré moře.

Portugalsko si oblíbilo mnoho celebrit a to nejen na krátkou dovolenou. Náš bývalý prezident Václav Havel s manželkou Dášou si zde pořídil v roce 2000 malou vilku v přímořském letovisku nedaleko města Albufeira. Sice jí v roce 2005 zase prodal, ale určitě zde prožil příjemné chvíle. Portugalsko si zamilovala i Angelina Jolie a jednu dobu uvažovala o tom, že si zde pořídí dům.

port. 7