Evropa Evropa Dvě nové zážitkové cesty v Tyrolské Zugspitz Areně

Dvě nové zážitkové cesty v Tyrolské Zugspitz Areně

a113-i-006 carolus thermen badehalle

 V létě 2013 čekají na rodiny s dětmi dvě hvězdné nabídky: na nové vodní zážitkové cestě v Ehrwaldu půjdou děti s maskotem Zugspitzi na „lov útržků“; v Lermoos pozve návštěvníky na zajímavé poznávací túry „Mooslská naučná stezka“ před kulisou nejvyššího vrcholku Německa.


Kde najdou útočiště malí průzkumníci a vodní víly: od léta 2013 pozvou v Tyrolské Zugspitz Areně k dalšímu zkoumání horského světa dvě nové zážitkové cesty. V Ehrwaldu se vydají rodiny po stopách odkazu obce po vodní stezce „S maskotem Zugspitzi k vodopádu Seebenwasserfall“. Napínavé hledání útržků dějin s maskotem TZA odhalí hravým způsobem historické a kulturní zajímavosti regionu – například je dovede k bednářům, kteří v 18. století vyráběli ročně okolo 400.000 sudů pro přepravu soli.

V Lermoosu láká rodiny do hor „Mooslská naučná stezka“ se sedmi výzkumnými stanicemi ve výšce 1.338 metrů nad mořem. S hřištěm, vyhlídkovou věží, domkem ve stromě a biotopem se stanou zážitky v přírodě dobrodružstvím pro malé i velké. Obě nové zážitkové cesty doplňují bohatou rodinnou nabídku Tyrolské Zugspitz Areny. Ta zahrnuje mimo jiné pestrý prázdninový program pro děti od pěti let i další zážitky jako je rafting, letní sáňkování, šplhání po stěnách vodopádu či slaňování v lanové zahradě.

Vodní zážitková cesta v Ehrwaldu: na stopě tajemným odkazům
Přívětiví lidé, pilní řemeslníci, křišťálově čistá voda a nádherná příroda: tyto čtyři jmenované „odkazy Ehrwaldu“ mohou napínavou a zábavnou formou odhalit rodiny na nové vodní zážitkové cestě pod názvem „S maskotem Zugspitzi k vodopádu Seebenwasserfall“. Asi tři kilometry dlouhá okružní cesta začíná a končí v údolní stanici lanovky Ehrwalder Almbahn a disponuje celkem 14ti zastávkami, které jsou vybudovány jako edukativní, interaktivní nebo sensitivní. Stálým průvodcem na cestě je maskot Zugspitzi, který posílá vandrovníky jako při „lovu útržků“ od stanice ke stanici. V každém bodě platí zásada najít prostřednictvím návodu správnou cifru řešení. Na konci okružní cesty budou návštěvníci zadáním nasbíraného kódu k řešení konečně zasvěceni do odkazu Ehrwaldu. Tak se například dozvědí, že pilní řemeslníci v 18. století byli výrobou sudů pro přepravu soli rozhodujícím přínosem pro hospodářský rozmach regionu. Jako odměnu za svůj úspěch při hledání útržků historie dostanou lovci odkazů od turistické informační služby odznak „Ehrwaldská turistická hůl“, kterou si mohou doplnit všemi čtyřmi odkazy.

Mooslská naučná stezka Lermoos: odhalení v tyrolských horách
V Lermoos se z dětí stanou odvážní průzkumníci horského světa: na nové zážitkové naučné stezce „Moosle’s Forscherpfad“ je připraveno sedm stanic, které nabízejí zábavná dobrodružství pro celou rodinu. Výchozí bod cesty je střední stanice Brettlalm. Odtud se jde vzhůru 2,7 km a 348 m vysoko k cílovému bodu trasy, údolní stanici Grubigsteinu. Cesta je natolik pohodlná, že ji zvládnou obousměrně i malé děti. V domečku ve stromě dosáhnou i ti nejmenší na nejvyšší vrcholek hustého lesa, a přitom budou na dotek s místní faunou i florou. Atrakcí je také rozhledna, ze které se vandrovníkům naskýtá jedinečný výhled na Zugspitze.

Rekreační oblast pro celou rodinu
Novými zážitkovými cestami v Ehrwaldu a Lermoosu potvrzuje Tyrolská Zugspitz Arena svoji pověst aktivního regionu pro rodiny s dětmi. Ať už tajemství rostlin bylinkářky, dobrodružství při slaňování u vodopádu nebo pověsti kolem ukrytého pokladu u pramenů řeky Loisach – nabídky regionu jsou nejen napínavé, ale i poučné. Razantní je to na raftu v Bichlbachu, na skluzavce na koupališti v Lermoosu nebo na nejdelší letní sáňkovací dráze Tyrolska v Biberwieru. V lanové zahradě v Bichlbachu mohou děti od šesti let hravým způsobem trénovat koordinaci pohybu a týmovou spolupráci. O něco pohodlnější je plavba výletní lodí po jezeře Heiterwanger See nebo návštěva ZOO a hřiště v Bichlbachu.

Tyrolská Zugspitz Arena (TZA) leží na rakouské straně Zugspitze mezi pohořím Wettersteinu s horou Zugspitze na severu a Mieminger Kette na jihu. Tvoří ji obce Ehrwald, Lermoos, Berwang, Bichlbach, Biberwier, Heiterwang am See, Lähn-Wengle a Namlos. Zugspitze leží jako hraniční hora mezi Německem a Rakouskem a dostupná je z obou stran. Z Ehrwaldu jezdí na západní vrchol Zugspitze lanovka Tiroler Zugspitzbahn.