Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Zámky na Orlici, lákavé expozice i cesta do pravěku

Zámky na Orlici, lákavé expozice i cesta do pravěku

z doudleby pristup.jpg
tvrz orlice 05.jpg

Právě hrady a zámky na řece Orlici jsou jedním z hlavních symbolů tohoto regionu a mnoho z nich nezavírá své brány ani s přicházející zimou. Řeku Divokou Orlici lze bez přehánění označit za českou Loiru, neboť stejně jako na slavné francouzské řece i zde najdete stará šlechtická sídla, doslova zámek za zámkem, navíc každý z nich nabízí zcela jiný a originální zážitek.

V mnoha případech jsou stále osídleny původními rody, potkáte se zde s hrabětem Kinským, hraběnkou

Sternbergovou či s členy rodu Kolowratů.

Nejen děti nadchne barokní zámek Potštejn. Velmi oblíbené jsou originální hrané prohlídky, při kterých se setkáte i samotnou hraběnkou, ale také tajemné podzemí s Bubákovem. Rodiny s dětmi osloví i další ze zámků, renesanční zámek Doudleby n.O., který se pyšní překrásnými freskami a natáčením velkofilmu Juraje Jakubiska Bathory. Kromě zámeckých expozic nezapomeňte navštívit zdejší muzeum přírodovědy, shlédnout sbírku kočárků a projít si Babiččin dvoreček.

Zámecké expozice se sice na podzim veřejnosti uzavírají (v říjnu pouze o víkendech), jejich zámecké parky jsou však přístupné po celý rok. Mezi nejvíce navštěvované patří bezesporu zámek Častolovice, sídlo paní hraběnky Diany Phipps Sternbergové, s oblíbeným zámeckým zvěřincem a oborou s daňky. Sousední empírový Nový Zámek v Kostelci n.O., sídlo rodiny Kinských, je především centrem vytříbené kultury, místem řady výstav a akcí. V říjnu je zámek otevřen sice pouze o víkendech, ale areál parku se zámeckou kavárnou a dětským hřištěm jsou k dispozici denně a určitě stojí za návštěvu. Ideální zastávkou jsou i pro cykloturisty, neboť okrajem zámeckého parku probíhá cyklostezka.

Zámecké expozice se sice na podzim veřejnosti uzavírají (v říjnu otevřeny pouze o víkendech), jejich zámecké parky jsou však přístupné po celý rok.

Také u řeky Tiché Orlice se skrývá jedna ze zdejších architektonických perel, a to středověká Tvrz Orlice. Po celý rok zde můžete shlédnout nejen prostory renesančního zámku, ale také podzemí původní gotické tvrze. Kromě unikátních skleněných průhledů, nahlédnete i do 400let starého sklípku ze 14.stol., shlédnete historické sklo z orlických skláren nebo expozici naší fauny, jejíž přírodní scéna se zvuky zvířat a originálními doplňky upoutá především děti (posed s dalekohledem, chaloupka s poznávacími úkoly aj.).

Zábavu i poznání za každého počasí přinese návštěva některého ze zdejších muzeí a jejich lákavé expozice. Za řemesly se můžete vydat do Letohradu do největšího Muzea řemesel ČR, unikátní expozici lesního biotopu i řemeslné dílny nabídne nově otevřené Muzeum Orlických hor Sýpka v Rokytnici v Orl.horách.

Dámy osloví originální móda, kterou společně s více než 400letou tradicí odkryje Muzeum krajky ve Vamberku, pány naopak Muzeum v České Třebové, se stálou expozicí, která tématicky doplňuje význam zdejšího dopravního uzle (Dopravní křižovatky aneb do České Třebové vlakem, Velorexem, letadlem i lodí).

Cesta do pravěku – open air muzeum

Bude-li přát počasí, máme pro Vás jeden exkluzivní podzimní tip, a to malou cestu do pravěku. Na Kozlovském kopci u České Třebové se „ukrývá“ pravěká osada Křivolík – muzeum pod širým nebem, které právě v říjnu pořádá již tradiční Víkend experimentálních technologií. V tyto dny zde ožijí stará řemesla a prastaré technologie.

Akce je vyvrcholením letní sezóny pravěké osady, která Vám přiblíží již dávno zapomenuté techniky a postupy, součástí jsou odborné přednášky i aktivity pro děti i živí zvířata. Výlet můžete spojit s výstupem na rozhlednu na Kozlově s chatou Maxe Švabinského, anebo s podzimní procházkou po stezce smyslového vnímání krásným údolím Skuhrovského potoka až ke zdejšímu fenoménu Třebovským stěnám i největšímu totemu v ČR.

Toto putování ve Vás doslova probudí všechny Vaše smysly, čeká na Vás čichárium, dendrofon i hmatové cestičky, zaposloucháte se do hlasu lesa, ochutnáte pramenitou vodu nebo si vyzkoušíte hledání stop.