Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Trutnov Trails: Chceme patřit k TOP 3 nejlepším MTB resortům v České republice

Trutnov Trails: Chceme patřit k TOP 3 nejlepším MTB resortům v České republice

unspecified

V okolí Trutnova vzniká od loňského roku síť přírodních single trailů různých obtížností. Momentálně je v lokalitě Čížkových kamenů a Jestřebích hor k dispozici přibližně 17 km přírodních cest, ale každým měsícem se trasa single trailů rozrůstá o další úseky. „Plánujeme rozšířit trasy až na 60 km stezek a zařadit se tak mezi 3 nejlepší MTB resorty v České republice,“ představuje vizi Jan Rejl, předseda spolku Trutnov Trails.

Single traily buduje spolek již dva roky. V loňském roce byly traily poprvé otevřeny veřejnosti a po roce provozu zaznamenaly mezi návštěvníky veliký úspěch. „Traily jsme začali budovat vlastníma rukama – skupinka nadšenců, která se postupně rozšířila na několik desítek lidí, se rozhodla, že syrové trutnovské lesy trochu upraví, a jen s pomocí rýčů a motyk se pustila do práce.“ vypráví Rejl s tím, že toto prostředí je ideální základ pro poctivé traily.

Vysvětluje také, že při budování stezek zůstává krajina zachována ve své přirozené podobě: „Prostředí v okolí Trutnova je unikátní. Na rozdíl od dvou hlavních trailových center, které jsou žulové, je to trutnovské tvořené pískovcovými skalami a zážitek z jízdy je proto jedinečný. Cyklisté také oceňují co největší přirozenost a syrovost přírody, stezky proto vedeme v přirozených drahách mezi původními stromy a kameny.“

Traily jsou určené pro všechny věkové kategorie, a to jak pro začínající, tak pro pokročilé jezdce. „Trutnov Trails nabízí tři různé obtížnosti tras, takže si každý může vybrat přesně tu, která mu sedne nejlépe. Pro začínající jezdce jsou zde modře značené trasy, například Kozí trail s délkou 2,5 km nebo Bunkr trail, který vede z Bezděkova do Lhoty a ještě letos bude rozšířen až pod Slavětínskou rozhlednu a jeho délka tak přesáhne 5 km,“ vysvětluje Rejl, který zdůrazňuje, že modré stezky zvládnou i rodiny s dětmi. „Pro tatínky či odvážnější maminky s odrostlejšími dětmi kolem deseti let budou tyto stezky hračka.
Opravdu nemusíte být zkušený MTB profík, modrá stezka je pro každého, nikdo se nemusí bát!“. Červeně značené trasy jsou pak středně obtížné a určené pro pokročilejší jezdce. „Nejnáročnější traily jsou značené černou barvou, příkladem je dvoukilometrový Trail pod jeskyňkou, který je laděný výrazně sjezdově a je výzvou i pro ty nejzdatnější bikery,“ dodává.

Výchozím bodem stezek je Trailcentrum v obci Lhota u Trutnova, kde je pro bikery zřízeno zázemí v místní restauraci. „Najdete zde základní informace o trailech a přilehlém okolí, ale i mapy nebo základní potřeby pro cyklisty. V areálu je také půjčovna špičkových kol Giant nebo myčka kol,“ upřesňuje Rejl s tím, že do prázdnin je otevřeno především o víkendu nebo po předchozí domluvě.

Single traily navazují na klasické cyklostezky, po kterých můžete dojet samozřejmě do Krkonoš, ale také až do Adršpachu, Babiččina údolí, Žacléřska nebo Broumovska. „Můžete tak spojit adrenalinovější zážitek s perfektními cyklovýlety – oblíbené jsou například místní rozhledny, třeba Eliška na Stachelbergu,“ říká Rejl.
„Sezóna byla otevřená minulý víkend a už v týdnu jsme i přes ne příliš příznivé počasí zaznamenali první nadšence,“ uzavírá Jan Rejl. Všechny traily jsou v tuto chvíli bez omezení sjízdné a sezóna tak může vypuknout naplno.
.
Slovníček:
.
MTB – horské kolo, zkratka z anglického mountaint bike.
Single trail – jednosměrná lesní cesta pro horská kola, primárně směřována jako sjezd (z vrchu dolů) a jen výjimečně vedou její části do kopce. Jednosměrná stezka pak může mít různé náročnosti, od pohodové cesty pro začátečníky až po náročné sjezdy pro nejzkušenější bikery.