Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Oslava na počest patrona českých zemí na Zámku Svijany

Oslava na počest patrona českých zemí na Zámku Svijany

fdc1ynbntabztdmkkgbd73-qy-ozvyiqesm5s0edj sdv9vtqppvykv4r0ixhdtojjdhwno

iž za několik málo dnů ožije Zámek Svijany oslavami na počest patrona českých zemí svatého Václava. Pivovar Svijany spolu se zámkem se tak připojí k oslavám Dnů českého piva. Ve čtvrtek 28. září se na zámku uskuteční v pořadí již 2. Svatováclavská slavnost, která je určena nejen milovníkům tradičního českého piva, ale i všem, kteří chtějí strávit den plný dobré hudby, tance, soutěží a pohody na okraji Českého ráje ve Svijanech. 

Program Svatováclavské slavnosti, který začíná od 10 hodin, je určen jak dospělým, tak dětem. Pivovar Svijany k této příležitosti uvařil limitovanou várku speciálního svijanského piva Dux, které se bude slavnostně narážet, a všichni návštěvníci ho budou moci ochutnat. Chybět nebudou samozřejmě ani pivní soutěže o zajímavé ceny, které nakonec vyústí až v pivní Olympiádu. Chuťové pohárky budou moci návštěvníci ověřit v degustační soutěži. „V rámci Svatováclavské slavnosti, kterou pořádáme ve spolupráci s Pivovarem Svijany, mohou návštěvníci využít i komentované prohlídky pivovaru. Ty budou probíhat během celého dne a je potřeba se na ně předem objednat,“ uvedl Libor Stejskal, manažer Zámku Svijany. 

Oslava patrona českých zemí a českého piva by neměla být bez oslavence, na koni poctí svou návštěvou zámek sám svatý Václav. Šermířská vystoupení a středověké tance krásných markytánek budou k vidění na nádvoří zámku několikrát během dne. Na děti čekají tvůrčí rukodělné dílny, pečení chleba ve středověké kamenné peci a projížďky na koních. Na pódiu se vystřídá několik hudebních skupin i jednotlivců, z nichž největším lákadlem jsou Jan Vančura a Mário Bihári, kteří zazpívají se svými skupinami Plavci a Bachtale. „Odpoledne nás čeká ještě jedna příjemná oficialita. Zámek Svijany získal ocenění Památka roku 2016 Libereckého kraje, čehož si velmi vážíme a právě na Svatováclavské slavnosti dojde k oficiálnímu předání ceny a finančního daru z rukou zástupce Libereckého kraje,“ řekl Libor Stejskal. 

Základní vstupné na Svatováclavskou slavnost na Zámku Svijany činí 120 Kč a v jeho ceně je zahrnut nejen bohatý celodenní program, ale i prohlídka zámeckých expozic a jedno pivo nebo jedna malinovka. Více informací naleznete na www.zameksvijany.cz. 

Program svatováclavské slavnosti na Zámku Svijany

10:00 Otevření zámecké brány

10:30 Taneční vystoupení skupiny Ambrosia

11:00 Slavnostní naražení speciálního piva DUX

11:15 Módní přehlídka - pivní šaty

11:30 Pivní soutěž I

11:45 Šermířské vystoupení "O ruku bohaté vdovy" skupiny Alterum

12:00 Příjezd sv. Václava na koni

12:30 Taneční vystoupení skupiny Ambrosia

13:00 Pivní soutěž II

13:15 Šermířské vystoupení "Králík na smetaně" skupiny Alterum

13:45 Tanec markytánek v podání skupiny Ambrosia

14:00 Módní přehlídka - pivní šaty

14:15 Slavnostní předání ocenění Památky roku Libereckého kraje 2016

14:30 Pivní soutěž III 

15:00 Folkrocková kapela Tempus

16:00 Pivní Olympiáda 

16:30 Koncert Jana Vančury (Plavci) a Mária Biháriho (Bachtele)

-KONEC-

Zámek Svijany

První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Pivovar ve Svijanech se v záznamech objevuje poprvé v roce 1564. O rok později získal ves Jaroslav z Vartenberka, který si v ní vystavěl renesanční tvrz. Po jeho smrti Svijany s tvrzí i pivovarem získal Jáchym Ondřej Šlik, jeden z českých pánů popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí. Svijany pak připadly Valdštejnům, kteří v nich hospodařili až do roku 1814. Starou tvrz přestavěli na zámek, rozšířili i sousední pivovar. Od roku 1820 do roku 1945 byl majetek ve vlastnictví Rohanů. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a posléze znárodněn. Patřil tehdy Severočeským pivovarům. V roce 1996 jej koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava, od něhož ho v roce 2013 převzal Pivovar Svijany, který pak chátrajícímu zámku během necelých tří let vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády Valdštejnů. První etapa nákladné rekonstrukce vyhodnocené jako Stavba roku Libereckého kraje si vyžádala náklady přes 60 milionů korun. Díky přispění grantu z EHP a Norských fondů při ní vznikl jeden z nejatraktivnějších rodinných výletních cílů v celém Pojizeří. V rámci druhé etapy rekonstrukce bylo letos v areálu zámku otevřeno i ubytování hotelového typu a vlastní zámecká restaurace.