TRAVELNEWS.CZ

Top Hotely Top Hotely Co stálo u zrodu největších světových hotelových impérií?

Co stálo u zrodu největších světových hotelových impérií?

bar area - medium

Donald Trump, Bill Marriott, Barron Hilton, Sheldon Adelson – co mají tito čtyři pánové společného? Všem se během jejich úspěšné kariéry podařilo vybudovat skutečně světové hotelové impérium. Luxusní nemovitosti, to je jejich skutečná mantra. Jak by ale dopadlo, kdyby se všichni proti sobě utkali v oblíbené soutěžní reality show Hotel Impossible na Discovery Channel?

Jaké kvality svých hotelů by vypíchli především a na jaké charakterové vlastnosti čtyř gigantů by si ostatní měli dát pozor?

1. DONALD TRUMP – čisté jmění: 3,1 miliardy dolarů

Na jakém příhodnějším místě začít exkurzi po nejepičtějších amerických hotelech než v 202 metrů vysokém věžáku Trump Tower na newyorské Páté Avenue? Odtud současný prezident USA dlouhá léta řídil své hotelové impérium a v nedalekém Trump International Hotel u Central Parku dokonce pomohl hrdinovi filmové série Sám doma Kevinovi McAllisterovi najít recepci.

Na co se tady připravit? Především nezpochybnitelná disciplína. Businessman Trump proslul tím, že si vynucuje bezmeznou poslušnost, v jeho hotelech tedy vše šlape jak švýcarské hodinky. Dává si záležet na budování své image tvrdého a nekompromisního obchodníka. Na to by se měl připravit každý, kdo s ním chce o něčem vyjednávat. Donald Trump je v ohnivé debatě opravdu tím, kdo ovládá narativ. Dosahuje toho umným využíváním emočně nabitých slov a vět, tím, že dokáže obracet kritiku proti svému sokovi, a především – nikdy se za nic neomlouvá!

Pro Trumpa byla už v businesse hlavní hodnotou loajalita – a tu si vynucuje i na svých podřízených. Proto v jakémkoliv jeho hotelu očekávejte to, že personál bude mít opravdu velký zájem na tom, abyste odcházeli spokojení a žádné vaše přání nezůstalo nenaplněno. Jinak totiž hrozí, že se na jejich hlavy

snese hněv z nejvyšších pater Trump Tower – a jak mnohokrát dokázal v oblíbené reality show Učeň (The Apprentice) na NBC, nikdo o to nestojí!

Impulzivita je ale dvousečná zbraň – styl projektového řízení, kdy hlava Trump Organization setrvává na jednom projektu, jen pokud je to nezbytně nutné, a pokud se neobjeví nová příležitost, by pravděpodobně způsobil, že byste asi dlouho nezůstali středem jeho pozornosti.

2. BILL MARRIOTT – čisté jmění: 2,5 miliardy dolarů

Bývalý CEO jedné z nejrozsáhlejších hotelových sítí světa je oproti Trumpovi úplně jiné businessové zvíře. Podnikání v hotelnictví zasvětil opravdu celý život a láska, kterou do svých projektů dává, je opravdu znát! Základem impéria Marriottů, zahrnujícího i nejprestižnější legendy v oboru, jako jsou, kromě titulních Marriott hotelů i hotely pod značkou Ritz-Carlton nebo Bulgari, totiž bylo rodinné podnikání.

Ze sítě lokálních restaurací se Billu Marriottovi podařilo vytvořit globální síť luxusních ubytovacích služeb. A to vše díky spolupráci s předními značkami, které jsou symbolem luxusu. Ty v Marriottových hotelech často mají krámky – proto očekávejte, že z nich budete odcházet ověšeni „suvenýry“!

Spíše než poslušný a vystrašený servis očekávejte něco jiného – skutečný zápal, laskavost a ochotu vám vyhovět. Středobodem tohoto business modelu je totiž empatie a podílení se na každodenním chodu celého impéria. Na tom si Bill Marriott postavil svou reputaci. Jeho pozornost si pravděpodobně brzy ukradne nějaká závada nebo customer service problém. A ještě aby ne – své hotely zná totiž jako vlastní boty! Marriott proslul tím, že pravidelně jednotlivá zařízení navštěvoval, jen tak se procházel po vestibulech a konverzoval se zaměstnanci. Záměr? Maximální spokojenost všech – hostů, personálu, akcionářů i sebe sama.

Možná ale bude navíc muset uzavřít nějaký franšízový deal. Marriott je totiž duchovním otcem modelu, kdy se obří korporace primárně zabývají správou nemovitostí a franšízingem, nadále tak jednotlivé nemovitosti nevlastní. To je možná ještě větší závazek – každý, kdo chce svázat své podnikání se jménem Marriott, tak musí pochopit specifickou vizi empatického miliardáře! A to obnáší i přistoupení na určité ušlechtilé standarty.

3. BARRON HILTON – čisté jmění: 4,5 miliardy dolarů

Barrona Hiltona by bylo za jeho mladých let téměř nemožné v některém z jeho rodinou vlastněných hotelů těžké vůbec odchytnout. Veškerý svůj zápal a entuziasmus totiž zasvětil americkému fotbalu. Ještě předtím ale začínal jako prodavač pomerančového džusu – a už v té době si osvojil businessové praktiky, které vedly k tomu, že firmu, která jej zaměstnávala, koupil a ovládl. Když ale jeho otec – zakladatel Hilton Hotels – onemocněl a zbývaly mu poslední roky života, povolal ztraceného syna zpět.

Zatímco budování týmů v NFL byla Hiltonova srdcovka, s návratem k rodinnému podnikání si osvojil jiný styl. A ten je založen na efektivitě a chladném pragmatismu. V hotelích Hilton proto můžete obdivovat, jak je všechno pintlich a takřka dovedené k dokonalosti.

Připravte se však na to, že v jakémkoliv Hilton hotelu nebo kasinu budete stále pod drobnohledem. Hilton byl vůbec první, kdo pro tyto účely začal používat videokamery, což opět koresponduje s jeho pověstným pragmatismem. Kamery mají totiž oči všude, v tom jsou spolehlivější než zaměstnanci, kteří monitorování hostů zajišťovali před nimi.

Určitě by vás zavedl do kasina, abyste si dosyta užili jeho dalšího přelomového kroku – instalace automatů, na kterých můžete vyhrát rekordní jackpot! A zatímco vy byste oslavovali svoje štěstí, on by

už v tu chvíli poskytoval rozhovory do novin, že další z jeho kasin stvořilo nového milionáře. Síla médií a pozitivní image totiž vždycky patřily mezi zbraně, které Barron Hilton využíval velice rád.

Do toho mu sice trochu hodila vidle jeho vlastní vnučka a dědička hotelového impéria Paris, nic to ale nemění na tom, že již zesnulý magnát těchto aspektů uměl vždy schopně a efektivně využít!

4. SHELDON ADELSON – čisté jmění: 29 miliard dolarů

Nejbohatší hoteliér na světě by stejně dobře mohl provozovat cestovní kancelář! Je si totiž dobře vědom toho, že pokud stojíte v čele hotelové sítě, nemáte pouze závazek poskytovat svým hostům luxus, ale též jim musíte dopřát neopakovatelných a unikátních zážitků, na které nikdy nezapomenou. Bez této filozofie byste jen stěží obstáli právě v Las Vegas, kde se nachází Adelsonův nejpompéznější hotel s kasinem – The Venetian.

Dominanta lasvegaského stripu je věrná svému názvu. Přenese vás až do dalekých italských Benátek! Na stropě lobby můžete obdivovat repliku fresek Sixtinské kaple, anebo se projedete na gondole po umělém vodním kanále, samozřejmě za doprovodu pějícího gondoliéra. Pro někoho kýč, pro jiného geniální obchodní model, který se osvědčil natolik, že byl více či méně úspěšně aplikován i na další Adelsonovy hotely v Asii. V tom byl Adelsonův přístup vskutku revoluční – nedělat řemeslo pouze kvalitně a zručně, ale snažit se vymyslet všemožné další způsoby využití.

Když přišel s nápadem, aby se Las Vegas stalo centrem veletrhů, všichni kroutili hlavou. Po výstavbě vlastního kongresového centra se ale chytali za hlavy! Adelson totiž stál u zrodu veletrhu COMDEX, který v 90. letech minulého století představil světu nejeden IT revoluční vynález. Adelsonovi se ale hlavně podařilo změnit ráz celého města – z doupěte neřesti a marnotratnictví dostal Las Vegas na mapu jako cílovou stanici předních amerických firem, které zde pořádaly přehlídky, korporátní retreaty a jejich manažeři sem mířili na obchodní schůzky nejvyšší důležitosti.

Což mu otevřelo i dveře politické arény. Donald Trump mu může být vděčný – Adelson je totiž jedním z jeho nejštědřejších republikánských sponzorů. Sám ale politické ambice nemá – impérium snů, které se stávají realitou, totiž vytěžuje osmašedesátiletou legendu opravdu naplno.

Jaký z výše popsaných přístupů je vašemu srdci nejblíž? Víme, pro většinu z nás je vůbec těžké si představit, byť i jen návštěvu některé z těchto vlajkových lodí. Jde ale o osvědčené modely, více či méně aplikované i lokálními hotely. Přesvědčit se o tom můžete na Discovery Channel, který uvádí reprízy reality show Hotel Impossible! Dokážete u jednotlivých soutěžících odhalit, zda jim je inspirací právě někdo z výše zmíněných gigantů oboru?