TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Nesnášíte vedro? Zářijové Last Minute frčí! Vhodné jsou i pro seniory

Nesnášíte vedro? Zářijové Last Minute frčí! Vhodné jsou i pro seniory

snmek 285

Poptávka po zářijových Last Minute zahraničních pobytech se oproti loňsku zvýšila o 10 procent, lidé vyrážejí hlavně do Řecka, Turecka či Egypta. Užijí si stále ještě teplé moře, méně davů i výhodné ceny. Zářijové dovolené jsou tak skvělé i pro seniory. Ti tvoří čím dál větší podíl klientů cestovních kanceláří, mají však své specifické potřeby.

Léto je už skoro za námi, přesto Češi dál vyrážejí na zahraniční dovolené. Pohání je touha dobýt si ještě nějakou energii z tepla a slunce, než budou muset naplno čelit sychravým podzimním dním, krom toho je lákají také výhodné Last Minute nabídky. Po konci prázdnin si navíc v oblíbených letoviscích užijí více pohody bez davů turistů, nižší teploty a někdy i lepší ceny služeb či vstupného.

„Do dnešního dne evidujeme meziroční nárůst zájmu o zářijové Last Minute pobyty ve výši více než deset procent. Nejoblíbenější destinací je pro letošní září zatím Řecko s 34procentním podílem na prodaných pobytech, o druhou příčku se s 13procentním podílem dělí Turecko a Egypt, následuje Tunisko a Bulharsko,“ vyjmenovává Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury, a dodává, že průměrná cena prodaných zájezdů do Řecka činila 13 600 Kč, do Turecka 15 990 Kč a Egypta 13 500 Kč na osobu.

Typický pobyt? Letadlem na osm dní do čtyř hvězdiček s All Inclusive

Na zářijové pobyty nejčastěji míří páry. Nejvíce poptávané jsou osmidenní zájezdy a čtyřhvězdičkové hotely. Ve stravování vede režim All Inclusive, nejvyužívanější formou dopravy je pak cestování letadlem, které volí 95 procent turistů. Během momentální vlny Last Minute prodejů je možné „ukořistit“ vybrané pobyty za mimořádně přívětivé ceny, například zájezdy do Řecka startují na částkách od 5501 korun, do Egypta lze vyrazit už od 8290korun, do Turecka od 7131 korun. „Všechny tyto destinace jsou i v září stále ještě vhodné na příjemnou dovolenou u moře. Díky příznivým teplotám se v tomto období vyplatí zamířit i do exotičtějších destinací, doporučujeme například Kanárské ostrovy či Kapverdy,“ uvádí Andrea Řezníčková.

Ideální dovolená pro seniory

Právě díky méně úmorným teplotám i akčním slevám nabízeným cestovními kancelářemi i samotnými resorty je cest

ování v září velmi vhodné také pro seniory. Ti se v posledních letech v turistickém ruchu stávají čím dál významnější zákaznickou skupinou. Podle loňských dat cestovní agentury Invia se počet jejích klientů ve věkové kategorii 55+ zvýšil o 11 procentních bodů a v roce 2018 tak zaujímal zhruba čtvrtinový podíl. Senioři ovšem představují skupinu se specifickými potřebami, a to například s ohledem na klesající fyzickou zdatnost, finanční možnosti, ale i jazykovou vybavenost. Dovolené si proto pečlivě vybírají. „V první řadě si vybírám podle délky zájezdu, preferuji většinou 12 až 15 dní, a to z toho důvodu, že jsem v důchodu a nejsem omezená časem. Další důležitou věcí je pro mě určitě cena. V mém věku považuji za důležité, jak je ubytování daleko od moře. Také s manželem vybíráme především letecké zájezdy, protože cesta autobusem pro nás už bývá namáhavá. Dívám se i na vzdálenost destinace od letiště, aby nás následná cesta autobusem příliš nevyčerpala,“ prozrazuje třiašedesátiletá Miluše Odvárková z Prahy.