TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Stanovisko AČCKA k uzavření hranic Maďarska od 1.9.2020

Stanovisko AČCKA k uzavření hranic Maďarska od 1.9.2020

8iigqblq4

Nečekané rozhodnutí maďarské vlády vyvolalo zděšení u českých cestovních kanceláří i českých turistů a je dalším negativním zásahem do restartu činnosti cestovních kanceláří a narušením probíhající dovolenkové sezony.Maďarsko patří spolu se Slovenskem mezi nejoblíbenější turistické destinace s nejkratší dojezdovou vzdáleností a celoročním využitím zejména oblíbených maďarských lázní.

Maďarsko dosud představovalo jistotu pro cestování českých turistů, kteří si s důvěrou sjednávali zájezdy či samostatné pobyty v maďarských lázních jak prostřednictvím cestovních kanceláří, tak individuálně.

 

Uzavření hranic se tak dotkne tisíců českých turistů, kteří si svůj pobyt naplánovali právě na měsíc září. Právě podzimní měsíce přitom představují pomyslný vrchol turistické sezóny, kdy do Maďarska směřuje vůbec nejvyšší počet českých turistů. Případné uzavření Maďarska by navíc také opakovaně duplicitně postihlo významnou skupinu klientů, kteří své pobyty měli realizovat v jarních termínech a které byly již jednou přeloženy na podzim. Velké ztráty by pro cestovní kanceláře představovaly i již neuskutečněné nové prodeje, které měly na podzim velký potenciál s ohledem na stabilní průběh letní sezony v Maďarsku.

 

Zvažovaná změna postoje maďarské vlády směřující k případnému uzavření hranic nebyla předem avizována a stávající situaci považujeme za šokující.

Během víkendu budou z maďarské strany specifikovány odůvodněné výjimky, na základě kterých by měl být vjezd na území Maďarska možný. AČCKA okamžitě iniciovala směrem k ministerstvu zahraničních věcí, aby mezi výjimky byly zařazeny zájezdy a pobyty s již zajištěnou rezervací a také krátkodobý tranzit přes území Maďarska do jiných zemí.

 

 

Roman Škrabánek

prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)