TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Na dovolenou Češi cestují nejčastěji autem, vlastní vůz volí až 50 % dovolenkářů!

Na dovolenou Češi cestují nejčastěji autem, vlastní vůz volí až 50 % dovolenkářů!

zala1

 Zatímco v roce 2018 vycestovalo autem na zahraniční dovolenou 47 % Čechů a letecky se vypravilo 33 %, v loňském roce se podíl cestujících vlastním vozem zvýšil na 50 % a naopak podíl využití letecké dopravy klesl na 30 %. Výkyvy nejsou nijak dramatické, avšak určitou rostoucí tendenci u dopravy po pozemních komunikacích lze vypozorovat. Hlavním důvodem je především větší počet domácností se silnými a kvalitními vozy, se kterými si troufnou na cestu k moři.

 

Doprava vlastním automobilem však nemusí být vždy nejlevnější variantou, protože vedle opotřebení vozu a výdajů na pohonné hmoty musí dovolenkáři počítat také s poměrně vysokými částkami dálničních poplatků. Je nutné také zvážit intenzitu silničního provozu, pokud možno vyhnout se dopravní špičce směřující na Jadran v pátek a v sobotu a nepřeceňovat schopnosti řidiče. Po cestě se nachází mnoho zajímavých míst, kde lze zastavit a přenocovat.

Ti, kterým se cesta autem nevyplatí, nemají kvalitní vůz nebo kteří nechtějí na dovolené řešit problémy s dopravou a parkováním, volí autobusovou dopravu s cestovní kanceláří. Ročně tak v průměru vycestuje 16 % českých turistů.

 

Jaké jsou na letošní léto aktuální platné výše dálničních poplatků v zemích, kam čeští dovolenkáři vyrážejí nejvíce? Shrnujeme výše dálničních poplatků v Chorvatsku, Itálii, Slovensku, Maďarsku, Rakousku a Slovinsku.

 

Rakousko (austria.info)

V Rakousku je cena 10denní dálniční známky o poznání nižší, než je tomu u nás. Cestovat bez platné dálniční známky se rozhodně nevyplatí, pokuta se může vyšplhat až na stovky EUR.

Dálniční známky pro auta do 3,5t: 10denní (8,8 EUR; cca 240 Kč), 2 měsíční (25,7 EUR; cca 695 Kč), roční (85,7 EUR; cca 2.315 Kč).

 

Slovinsko (slovenia.info)

Slovinsko je převážně tranzitní zemí pro cesty do Chorvatska, přestože jeho turistická nabídka je velmi široká. Je známé vysokými cenami za krátký průjezd po dálnici. Navíc je platnost 7denní dálniční známky nevýhodná, neboť čeští turisté jezdí do Chorvatska na dovolené delší, 8 dní a více, proto si musí kupovat ještě dražší měsíční známku za 30 EUR. Když se chtějí čeští turisté vyhnout koupi drahé dálniční známky, nahradí cestu přes Rakousko a Slovinsko variantou přes Slovensko a Maďarsko.

Dálniční známky pro auta do 3,5t: týdenní (15 EUR; cca 405 Kč ), měsíční (30 EUR, cca 810 Kč), roční (110 EUR; cca 2.970 Kč).

 

Chorvatsko (hac.hr)

V Chorvatsku se platí poplatky na dálnicích v mýtných branách podle projetého úseku dálnice. Cena se pohybuje okolo 40 - 50 kun na 100 km (145 Kč - 180 Kč).

 

Itálie (autostrade.it)

Při cestě do Itálie rovněž není nutné shánět dálniční známky, neboť se poplatky za průjezd po dálnici vybírají v mýtných branách. Cena se podle projetého úseku pohybuje v průměru okolo 7 EUR (190 Kč) na 100 km.

 

Slovensko (eznamka.sk)

Na Slovensku jsou ceny dálničních známek levnější než v ČR. Od letošního roku se zde setkáváme s novinkou, tzv. e-známkou, která nahrazuje papírové kupony vylepované za sklo. Jedná se o systém elektronické evidence SPZ vozidel, která mají uhrazený poplatek za používání dálnic. Kromě prodejních míst a samoobslužných automatů ji lze zakoupit i prostřednictvím internetu či mobilní aplikace. Při nákupu elektronické dálniční známky je třeba zadat registrační značku auta a stát, kde byl vůz registrován.
Cena elektronické dálniční známky pro vozidla do 3,5t zůstává stejná jako u papírových kuponů: roční (50 EUR; cca 1350 Kč), měsíční (14 EUR; cca 380 Kč), 10denní (10 EUR; cca 270 Kč)

 

Maďarsko (toll-charge.hu)

V Maďarsku je také zaveden systém elektronických dálničních známek. E-vinětu lze koupit kromě čerpacích stanic a zákaznických center také prostřednictvím SMS nebo internetu.

Pro osobní automobily do 3,5t je její výše na rok 2016 stanovena následovně: 10denní (2 975 HUF; cca 260 Kč), měsíční (4 780 HUF; cca 415 Kč), roční (42 980 HUF; cca 3 730 Kč)

 

Tip v Maďarsku: Exkluzivní resort Zala Springs nabízí veškerý komfort pro každého náruživého golfistu. Apartmány se nachází v půvabné obci Zalacsány a golfové hřiště Zala Springs Golf Resort je první svého druhu v Maďarsku a je unikátní i v rámci celé střední Evropy.

K oblíbeným aktivitám v okolí patří kromě golfu i rybaření. Zala Springs Studio Apartments leží 7 km od Hevízu a 13 km od města Keszthely. Na letiště Hévíz–Balaton je to 14 km.