TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Inspirace z Rakouska

Inspirace z Rakouska

strudl

Závin neboli štrúdl pochází z Rakouska a patří mezi nejoblíbenější moučníky. Je rychlý, lehký a dá se připravit na mnoho způsobů – ale klasika je ten jablečný, vonící skořicí. Ještě lahodnější a voňavější bude, přidáte-li do těsta i do náplně místo obyčejného másla jemně kořeněné ghí se skořicí a vanilkou.

Přepuštěné máslo používaly naše babičky při pečení buchet, koláčů nebo štrúdlu. Dnes se vrací do našich kuchyní a všichni, kdo se zajímají o zdravý životní styl, ho dobře znají pod názvem ghí. 

Recept 

Štrúdl se skořicí a vanilkou

Na těsto na 2 kusy:

250 g hladké mouky

50 g Ghí se skořicí a vanilkou 

2 vejce

3 lžíce vody

1 lžíce jablečného octa sůl

Na náplň:

500 g jablek

½ citronu

4 lžíce hnědého cukru (nebo 3 lžíce bílého)

6 lžic strouhanky

100 g Ghí se skořicí a vanilkou od Českého Ghíčka

 

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Pak je nastrouháme na hrubém struhadle na tenké plátky.

2. Vymačkáme šťávu z poloviny citronu a nastrouhaná jablka jí pokapeme. Přisypeme hnědý cukr a zlehka s ním jablka promícháme.

3. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci Ghí se skořicí a vanilkou a opražíme na něm strouhanku.

4. Připravíme si těsto: mouku nasypeme do mísy, přidáme 50 g Ghí se skořicí a vanilkou, obě vajíčka, jablečný ocet, vodu a špetku soli. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva stejné díly.

5. Z každého kusu těsta vyválíme tenký plát. Střed plátu vždy posypeme opraženou strouhankou, na kterou navrstvíme připravená jablka. Oba štrúdly zavineme a opatrně je přeložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme zbylým Ghí se skořicí a vanilkou.

6. Pečeme asi 35 minut při 180 °C, až povrch zezlátne a štrúdl začne krásně vonět.