TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Hedvábná výstava

Hedvábná výstava

satek

Hedvábný šátek s motivem motýlů a můr od Václava Hollara, provedený v kobaltové modři a nachově růžové barvě. Takový dostala před dvěma lety britská královna Alžběta II. od hlavy českého státu. V podobné barevné variantě bude nyní k vidění na výstavě výtvarnice a designérky Jarmily Handzelové v pražském Paláci YMCA v ulici Na Poříčí 12.

Výstava nazvaná Cesta hedvábí a vlny tu začne 13. listopadu 2019 a představí se na ní i originální autorské tapisérie, koláže a malované hedvábné šátky inspirované historickými událostmi nebo krásami přírody. Retrospektivní výstava Jarmily Handzelové, která letos oslavila 80. narozeniny, potrvá v přízemí sedmipatrového paláce YMCA do 6. ledna 2020. Volně přístupná bude denně od 8 do 20 hodin, vstup je zdarma.

„K principům YMCA, největší a nejstarší mládežnické organizace na světě, patří tvořivost, seberealizace a rozvinutí toho nejlepšího, co v člověku je - tedy i tvůrčího ducha. A právě to nás s Jarmilou Handzelovou spojuje,“ říká ředitelka Paláce YMCA Petra Otřísalová, spolupořadatelka výstavy. „YMCA se už od svého založení stará o volnočasové aktivity dětí a mladých lidí a i Palác je prodchnutý duchem radosti a pospolitosti,“ dodává.

Barokní motivy, originální textilie i divadelní plakáty Jarmila Handzelová vytváří autorské tapiserie malbou, technologií ručního filmtisku na kompaktní vlněné látky, nylon a bavlnu. Jejím dílem jsou i originální šátky a šály z hedvábí a vlny. Spolu s architekty se také podílí na řešení textilií a barevnosti v interiérech. A na výstavě se představí rovněž její divadelní plakáty. Autorka často využívá barokní motivy transformované na hedvábí a tisk serigrafií. „Období baroka mám ráda. Inspirovala mě magická osobnost malíře Giuseppa Arcimbolda, který působil na dvoře Rudolfa II.

Hlavně jeho portrét jako Boha Wertumna - Boha hojnosti - nebo Alegorie živlů a ročních dob. Mou práci ovlivnila také barokní architektura,“ vyznává se Jarmila Handzelová. Ta vytvářela motivy na šály, šátky i koláže jako poctu dalšímu vynikajícímu umělci, českému rytci a kreslíři Václavu Hollarovi.

 Víte, že…?

Palác YMCA, v němž se výstava uskuteční, byl vybudován v centru Prahy ve stylu moderního klasicismu, autorem návrhu je architekt Eduard Hnilička. Celý palác je dnes součástí pražské památkové rezervace.

V tomto domě na dobré adrese si také rády pronajímají kanceláře různé firmy a organizace. Sídlí tu české a evropské ústředí i pražská organizace YMCA (Young Men's Christian Association). Ta se v duchu své křesťanské tradice zaměřuje na sociální a volnočasové programy pro děti, mládež i celé rodiny. Organizuje nejrůznější sportovní akce, amatérské hudební a divadelní aktivity, provozuje mateřská centra a pořádá také oblíbené letní tábory. Organizace YMCA se v tuzemsku mimořádně rozšířila ve dvacátých letech minulého století a má zde slavnou tradici. Podporoval ji mimo jiné i první československý prezident T. G. Masaryk spolu s dcerou Alicí. YMCA je nejstarší a největší celosvětovou mládežnickou organizací na světě. Má 58 milionů členů a je činná ve 119 zemích světa.