TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Svařák volá! Vyrazte na kouzelné vánoční trhy ve střední Evropě

Svařák volá! Vyrazte na kouzelné vánoční trhy ve střední Evropě

rezno

Překrásný vánoční čas je již za dveřmi, vynechte tento rok tradiční procházku Prahou a jeďte se podívat na vánoční stromek i do jiných evropských měst. Věřte, že jakmile okusíte první šálek svařeného vína, vánoční nálada vás již neopustí. Pečlivě jsme pro vás vybrali magickou sedmičku měst, jejichž kouzlo se v době adventu dokonce násobí. Už vyrážíte?Domovinou vánočních trhů je Německo, a tak se není čemu divit, že se do výběru dostalo hned čtyřikrát.

Pohádkový Pasov

Na soutoku tří řek, nedaleko od českých hranic, se nachází kouzelné městečko Pasov, které je každoročně v období vánočních trhů provoněné svařeným vínem, perníkem a chutným jídlem. Na působivé trhy konané uprostřed okouzlujícího historického jádra, před katedrálou svatého Štěpána, ve které se každou středu a sobotu v pravé poledne konají varhanní koncerty na největších varhanech na světě, jen tak nezapomenete. Na vánoční trzích najdete asi sedmdesátku vybraných stánků, ve kterých kromě místních specialit můžete obdivovat prezentaci uměleckých řemesel.

Kde: Chrám svatého Štěpána, Pasov

Kdy: 27. listopadu - 23. prosince 2019

Drážďany nejen pro všechny milovníky štoly

Stejně jako každý rok, i letos vás na náměstí Altmarkt čeká jeden z nejstarších trhů v Německu - trh Štrýclmarkt, který letos oslaví neuvěřitelných 585 let. To, že jste dorazili na správné místo, poznáte podle 14,61 m vysoké krušnohorské stupňovité pyramidy nebo vánočně laděného smrku dosahujícího téměř 25 metrů. Řadíte se mezi fanoušky tradiční štoly? Pak si rozhodně nesmíte nechat ujít Štolové slavnosti, které zde budou probíhat v sobotu 7. prosince, a to dokonce i za přítomnosti českého tlumočníka.

Kde: Altmarkt, Drážďany

Kdy: 27. listopadu - 24. prosince 2019

Čertovský Salzburg

Punč, tyrolský špek, pražené kaštany, Mozartovy koule, marcipán a divoké čertovské řádění v tradičním průvodu pekelníků Krampusů, to jsou trumfy, na které sází oblíbená rakouská metropole Salzburg v období adventu.Salcburský Christkindlmarkt na náměstí Domplatz a Residenzplatz, který je připomínán v historických pramenech již v 15. století, je situován pod pevností Hohensalzburg poblíž salcburské katedrály. Bohatý program jako například zpěvy chorálů a koncert dechových orchestrů "Turmblasen" se odehrává před katedrálou na náměstí Residenzplatz. Svůj půvab neskrývá také vánoční trh na nádvoří lemovaném hořícími pochodněmi na romantickém zámku Hellbrunn. Z centra Salzburgu se tam dostanete během dvaceti minut autobusem.

Kde: Náměstí Dormplatz, Resedenzplatz a zámek Hellbrunn, Salzburg

Kdy: 21. listopadu - 26. prosince 2019

Oblíbený Norimberk

O zdejších trzích na náměstí Hauptmarkt se traduje, že patří mezi jedny z vůbec největších v celé Evropě. Do Norimberku tak každoročně zavítají více jak 3 miliony návštěvníků, kteří se následně nechávají unést na vlně adventu, zatímco se potulují mezi stánky s typickými černobílými střechami. Nekonečné množství biskupských chlebíčků, norimberských perníčků nebo slavné norimberské svařené víno - tady si každý přijde na své. Říkáte si, čím dalším vás zdejší trh může překvapit? Třeba tím, že se tu nachází i vánoční stánky partnerských měst jako jsou například Glasgow, Atlanta nebo San Carlos. Na trhu v Norimberku můžete s dětmi napsat dopis Ježíškovi a pak ho z místní pošty poslat. Ježíšek určitě ocení originalitu letošního dopisu a přinese dětem kopu dárků.

Kde: Náměstí Hauptmarkt, Norimberk

Kdy: 29. listopadu - 24. prosince 2019

Tradiční Vídeň

Nejstarší a nejslavnější vídeňské vánoční trhy s tradicí trvající 600 let plní krásné vánoční sny dětem i dospělým. Ve Vídni jsou vánoční trhy na každém rohu, každé náměstíčko má svých několik stánků, vánoční trh před vídeňskou radnicí patří však už více než dvacet let k nejatraktivnějším událostem vídeňské turistické sezony.Bez ohledu na to, zda si chcete užít živou atmosféru tradičního vánočního trhu, využít bohatého programu pro děti, zabruslit si v městském parku nebo si užít další kulturní zážitky, tradiční Vídeňské vánoční trhy nabízí pro každého něco a určitě stojí za návštěvu.

Kde: Náměstí Rathplatz, Náměstí Maria-Theresien-Platz, zámek Belveder a další, Vídeň

Kdy: 15. listopadu - 26. prosince 2019

Historický Regensburg

Město Regensburg, proslulé svou více jak dvou tisíciletou historií, se během období adventu doslova zaplní jedinečnou a romantickou atmosférou, a to především na náměstí Neupfarrplatz. Zdobené stánky, kde se prodávající předhání v tom, kdo má lepší punč, střídají ty s řemeslnými dárky či variacemi vánoční štoly. Kromě hlavních trhů na Neupfarrplatzu se poslední roky stávají více oblíbené trhy na zámku Thurn-Taxisů. Vynechat samozřejmě nesmíte ani prohlídku samotného centra města, které spadá do seznamu památek UNESCO. Kromě historického středu města se zde nachází i nejstarší výrobna klobás na světě.

Kde: Náměstí Neupfarrplatz a zámek Thurn-Taxisů, Regensburg

Kdy: 29. listopadu - 23. prosince 2019

Jakz Prahy (ceny jsou za jednosměrnou cestu): Autobus (FlixBus - 3:30 h., již od 229 Kč), vlak (4 h., 626 Kč), auto (2:30 h., cca 587 Kč za auto při spotřebě 7 litrů/100 km)

Neprodejná Budapešť

Budapešť je skutečnou dámou na Dunaji a oděné do vánočního roucha jí to náramně sluší. Vánoční trhy v Budapešti navíc nejsou pouze vánoční, ale také novoroční, a proto se konají až do konce roku, na rozdíl od většiny trhů konaných v jiných evropských městech.Nenajdete je pouze na jednom místě nebo náměstí. Jsou rozesety hned na několika místech v centru, byť v těsné blízkosti. Tím prvním je náměstíčko před bazilikou svatého Štěpána. Na vánočních trzích v tomto městě nečekejte žádný kýč, a to v jakémkoliv směru. Co se týče prodejců jako takových, jsou pečlivě vybíráni k tomuto účelu určenou komisí. To zajišťuje, že jsou zde prodávány pouze originální místní výrobky.

Kde: Náměstí Vörösmarty a náměstí svatého Štěpána, Budapešť

Kdy: 22. listopadu 2019 - 1. ledna 2020