Evropa Evropa Pozor v Barceloně

Pozor v Barceloně

carnoustiecountry-19aug14

Upozorňujeme české občany cestující do Barcelony, že hlavním bezpečnostním problémem jsou i v tomto roce krádeže, především kapesní, které se však stávají čím dál více násilné a agresivní. Katalánská policie zaznamenává každý den incident, při kterém jsou násilníci ozbrojeni zbraní sloužící k zastrašení nebo napadení oběti. Ve velkém měřítku jsou používány slzné nebo pepřové spreje, kterými útočníci vyhlédnutou oběť paralyzují.

Turistům proto doporučujeme, aby věnovali maximální pozornost svým věcem, zvláště na místech se zvýšeným počtem lidí.  Doporučujeme zavazadla nespouštět ani na chvíli z očí, kabelky lépe nosit uzávěrem obráceným k tělu, nikdy jen tak přehozené přes rameno, nikdy nenosit batoh na zádech a při fotografování zavazadla nikdy neodkládat.

Dále doporučujeme omezit nošení šperků a drahých hodinek poutajících pozornost, sumy peněz rozdělovat na menší částky a tyto rozdělit mezi spolucestující, případně do více kapes. Pokud je to možné nosit s sebou pouze kopii dokumentace a originály raději nechat v hotelu. Nikdy nedůvěřovat nabídkám o "očištění" údajné skvrny na oděvu.

Při pokusu o ozbrojenou loupež doporučujeme neklást fyzický odpor. V případě nouze volejte nouzovou linku Zastupitelského úřadu ČR v Madridu +3469 9982307. Všeobecně platí, že je třeba se vždy řídit pokyny místních orgánů a před cestou se zaregistrovat v databázi DROZD.

 

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky