TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Karantena ve Slovinsku

Karantena ve Slovinsku

0ebzxto1rh1nlwa5 gargzxqlzxq1sbljlzzwzv30gqjd8ghjr2utp-sgdslng3gjqqz7ja

 AČCKA považuje krok slovinské vlády, která nečekaně vyjmula Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí, za bezdůvodný a neuvážený.

Slovinsko bylo jednou z prvních zemí, které umožnily volný pohyb osob již počátkem června a nyní svým nelogickým rozhodnutím volnému pohybu a „restartu“ cestovního ruchu zabraňují. Tento krok slovinské vlády může mít výrazný negativní dopad na důvěru lidí cestovat právě do této oblíbené destinace a výrazně narušuje i činnost cestovních kanceláří, které v rámci obnovy cestovního ruchu připravily nové produkty právě do Slovinska.

 

AČCKA vyzvala Ministerstvo zahraničních věcí, aby se slovinskou stranou v této věci urgentně jednalo s cílem zmírnit aktuální restriktivní opatření vůči českým cestovatelům, neboť se v České republice jedná jen o lokální ohniska zvýšené nákazy, nikoli o plošné zhoršení epidemiologické situace. Řešením je umožnění vstupu na základě potvrzení o zajištěném ubytování ve Slovinsku.

 

Slovinsko svým rozhodnutím poškozuje i vlastní cestovní ruch, který se významně podílí na národním HDP a počty příjezdů českých turistů v posledních letech zaznamenávají rekordní nárůsty.

 

Roman Škrabánek

prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)