TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Den na farmě

Den na farmě

0birnenkorb-mostviertel--d

Napadlo vás někdy, jak asi vypadá běžný den na odlehlé horské farmě v jihotyrolských Dolomitech? Pojďme to zjistit a vydejme se společně na návštěvu jedné z farem sdružení Roter Hahn, které v tomto kraji udržují tradici řemesel a výroby místních potravinářských specialit. Podívejme se na život farmáře v tyrolských horách, daleko od stresů moderní civilizace.

Tady není žádný den stejný jako ten předchozí. Ale práce je tady hodně: úkoly závisí na ročním období, na počasí i na každodenních potřebách domácích zvířat.

Den farmáře začíná velice časně, na prvním místě je nutné podojit krávy. Ty mají své vnitřní hodiny a přesně si pamatují, kdy mají být připravené na dojení. Obvykle se krávy dojí dvakrát za den, a to například v 5 hodin ráno a v 17 hodin odpoledne. Četnost dojení závisí na plemeni krávy a na typu krmení. Je velice důležité tyto časy dojení dodržovat. Jinak jsou krávy stresovány, což by mohlo mít negativní dopad na kvalitu a produkci jejich mléka. Mléko se sváží do místního družstva, kde se z něj vyrábí jogurty, sýry, mozzarella a mnoho dalších vynikajících mléčných výrobků. Pro zajištění té nejlepší kvality je nutné mléko zpracovat do 24 hodin po nadojení. Dále je potřeba krávy nakrmit senem, které bylo v létě posekáno a sklizeno na loukách hospodáře. Louky v jihotyrolských horách jsou často velmi strmé, práce na nich je proto velice náročná. Ale výsledkem je to nejlepší možné seno pro dobytek po celý rok.

Krávy nejsou jedinými zvířaty na farmě, která potřebují nakrmit. Součástí farmy mohou být také slepice, prasata, koně nebo ovce. Nesmíme zapomenout na psa či kočku. O všechna zvířata se zde pečuje s velkou láskou. Až poté, co jsou nakrmena zvířata, je čas na vydatnou a kvalitní snídani pro rodinu farmáře. Ta potřebuje dostatek sil a energie na svou celodenní práci. K tomu přispěje i celá řada kvalitních produktů z vlastních zdrojů. Jako je například domácí marmeláda, čerstvě nadojené mléko, sýr, domácí chléb nebo vejce.

Během dopoledne a odpoledne se farmáři věnují sezónním pracím v závislosti na ročním období i na počasí. V létě se musí posekat louky a dokonale nasušit seno, než se uloží do stodoly. Tomu všemu se vždy musí věnovat celá širší rodina. Nejenom rodiče a děti, na výpomoc dorazí i bratranci, sestřenice, strýcové nebo tety. K sušení sena je zapotřebí slunečné počasí, to ale v Jižním Tyrolsku naštěstí panuje po většinu roku. Zimní období se potom využívá k opravám a údržbám strojů, stájí a stavení.

V létě jsou krávy především na loukách, kde pasou čerstvou trávu. Do stájí se vrací v čase dojení samy. A přes zimu ve stájích zůstávají.

Žena farmáře se stará o zahradu, kde pěstuje celou řadu plodin. Rok co rok zpracovává zeleninu a ovoce, díky čemuž bude mít po celý rok dostatek chutných jídel či pochutin pro rodinu i hosty. V době sklizně připravuje lahodný džem z ovoce, jako jsou maliny a jahody, šťávy z jablek a meruněk. Každý den manželka hospodáře používá při vaření čerstvé bylinky ze zahrady. Je jasné, že všem po těžké práci na farmě velice vyhládne.

Večer farmář vyčistí stáje a podojí krávy, pak se krávy znovu nakrmí. Pracovní den rodiny farmáře končí kolem dvacáté hodiny. V té době se všichni sejdou k večeři a stráví společně nějaký čas v rodinném kruhu. A pak už je třeba jít spát a zregenerovat tělo po náročném dni.

Na farmě ale může nastat i nejedno překvapení. Například, když se uprostřed noci začne rodit tele. A farmář musí vstát z postele a jít na pomoc krávě. Lidé žijící na horských farmách nejsou vlastně nikdy mimo službu.

Pokud strávíte dovolenou na některé z farem značky Roter Hahn, na odlehlém místě uprostřed nádherných hor Jižního Tyrolska, bude to pro vás nezapomenutelný zážitek. Naprosto odlišný od masové turistiky někde v rušném letovisku. Obklopeni přírodou se nadechnete čistého vzduchu a odpočinete si od hluku velkoměsta. Farmář vám povypráví o svém životě. Vezme vás na prohlídku stájí, vaše děti mu pomohou nakrmit dobytek nebo sesbírat vejce z kurníku. Děti si uvědomí, odkud třeba pochází zelenina, ovoce, mléko či maso.

Farmářova žena ráda ukáže hostům, jak se vaří chutná jihotyrolská jídla, jak voní čerstvě upečený chléb. Místní celozrnný špaldový chléb si navíc můžete snadno upéct i doma. Na dva bochníky budete potřebovat následující přísady:

1 lžička sušeného droždí, 1 kg špaldové celozrnné mouky, 500 ml teplé vody, 200 ml podmáslí, 2 lžičky soli, 1 lžíce namletých chlebových bylin Brotklee nebo chlebového koření.

Příprava: Ve vodě rozpuštěné suché droždí dobře promíchejte s ostatními přísadami a nechejte několik hodin odstát. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu prohnětete a vytvoříte dva bochníky. Položte je na plech a opět je nechejte asi na půl hodiny odstát. V předehřáté troubě pečte celozrnný chleba asi 5 minut při teplotě 250° C. Poté snižte teplotu na 180° C a pečte dalších 50 minut. Chléb vytáhněte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout. Nejen tento recept naleznete zde: https://www.roterhahn.cz/cz/statkari-senky/recepty-jizni-tyrolsko/rychl-paldov-celozrnn-chleba-146/ „Ať se dílo vydaří“, vám přeje selka Martha Mulser ze statku Roter Hahn jménem Pflegerhof z městečka Kastelruth.