TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Tradice českých vánočních trhů. Kam vyrazit o stříbrné neděli?

Tradice českých vánočních trhů. Kam vyrazit o stříbrné neděli?

prahavanoce

Všude ve vzduchu je cítit vůně františků, cukroví i svařeného vína... Druhou, bronzovou, adventní neděli máme za sebou. Že jste ještě nestihli vyrazit na žádný z vánočních trhů? Poohlédněte se po spojích do regionálních měst a užijte si atmosféru krásných Vánoc doma, v Česku! Vybrali jsme pro vás pětku těch nejkrásnější českých měst, které v době adventu září světlem stovek světel.

 

  1. Kouzelná Praha stověžatá

Vánoční trhy v Praze se řadí mezi jedny z nejkouzelnějších v celé Evropě. Není divu, že sem během prosince každoročně zavítá o padesát procent více návštěvníků ze zahraničí než během jiných měsíců. Tím nejznámějším trhem je pak jednoznačně vánoční trh na Staroměstském náměstí, kde si pro vás pořadatelé kromě prodejních domků nachystali i pódium, kde se během celého trvání trhů konají různá kulturní vystoupení - umělci z České republiky i ze zahraničí, sólisté a také sbory. Těšit se dále můžete i na divadelní vystoupení.


Před návštěvou trhů doporučujeme nic nejíst, protože odolat všem těm dobrotám, jako jsou trdelníky, svařené víno či různé druhy klobás, by dokázal jen málokdo. Čím dál častěji se na trhu můžete setkat také s lokálními stánkaři a farmáři, kteří prodávají poctivé a po domácku vyrobené produkty.


Ze Staroměstského náměstí se pak můžete vydat směrem k Václavskému náměstí, kde na vás kromě trhů čeká i nově zrekonstruovaná budova Národního muzea, jehož návštěva je ideální pro všechny, kdo chtějí návštěvu Prahy spojit i s kulturním zážitkem.


Doba konání trhu: Nejslavnější trh v Praze vítá své návštěvníky již od 30. 11. 2019 a otevřený bude až do 6. 1. 2020. Navštívit jej můžete denně mezi 10.00 do 22.00 hodin, u stánků s občerstvením je otevírací doba prodloužena do půlnoci.

 

  1. Brněnské Vánoce - festival dobrého jídla

Moravská metropole již tradičně láká své návštěvníky na překrásnou vánoční výzdobu i na jedinečný gastronomický zážitek. Město s největším počtem kavárenských podniků a bister, kdy na mnohé z nich můžete narazit i na samotných trzích, se během období Vánoc mění v destinaci vhodnou pro všechny milovníky dobrého jídla a pití. Jedním z takových míst je i vánoční trh na Dominikánském náměstí, který navíc kromě všudypřítomné dobroty zdobí i romantická kulisa Nové radnice společně s kostelem sv. Michala. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na již tradiční betlém, Betlémské světlo či ZOOkoutek, který si každoročně získává srdce nejednoho malého návštěvníka.


A co ochutnat? Doporučujeme zejména typické "lokše", bramborové placky, které na trzích naleznete hned v několika variantách. Ať už se řadíte mezi milovníky masa, nebo dáte přednost variantě se skořicí - vedle určitě nešlápnete. Chcete se spíš zahřát někde v teple? Doporučujeme zavítat do bistra Elsner, které se nachází na Zelném trhu. Pochutnáte si na speciálním vánočním menu, ale i klasikách, jaké znáte z jejich Instagramu. 

 

  1. Pohádková atmosféra v Českém Krumlově

Čas adventu v Krumlově je spojován s obdobím klidu a poezie. Zdejší obyvatelé vycházejí do ulic užít si přátelských či rodinných setkání a turisté zase každoročně žasnou nad živým betlémem, který se nese na vlně vánočních melodií, tance a lidových písní. Živý betlém se každoročně koná čtvrtou adventní neděli, a to hned dvakrát během odpoledne.


Kromě klasických stánků s občerstvením a suvenýry najdete na náměstí Svornosti i úřad Ježíškovy pošty, kam můžete ještě 9. 12. 2019 donést svá přání. Za zmínku stojí i spousta speciálních adventních koncertů, které probíhají například v českokrumlovské synagoze, Zámecké jízdárně, městském divadle Český Krumlov a na dalších místech.


Doba konání trhu: V Českém Krumlově se vánoční trhy konají až do 6. 1. 2020. Provozní doba zde je poněkud komplikovanější, doporučujeme tedy pohlídat si podle následujícího harmonogramu:

Pondělí až čtvrtek: 11.00 - 18.00

Pátek až sobota: 10.00 - 20.00

Neděle a svátky: 10.00 - 19.00

 

  1. Opravdová Olomouc a výhledy z radniční věže

Zažijte kouzlo těch pravých českých Vánoc! Přesně takto lákají návštěvníky i organizátoři vánočních trhů v 6. největším městě, které se nachází i na samotném seznamu světových památek UNESCO. Ale zpátky k trhům, a to konkrétně tomu nejznámějšímu, který se koná v samotném srdci města - na Horním náměstí. Na co se můžete těšit? Kromě klasických lákadel jako jsou trdelník, klobásy či svařené víno až z Norimberku, je pro vás připraven bohatý kulturní program či dechberoucí historické kulisy města, které jinde nenajdete. Zmínit musíme i kluziště, součástí kterého je i půjčovna bruslí pro všechny, kteří si ty svoje nechali doma. 


Pokud si budete chtít od vánoční atmosféry trošku odpočinout, doporučujeme navštívit budovu městské radnice, kde se nachází i slavný orloj. Rarita, kterou jen tak někde nemají. Zbylou energii můžete využít třeba na výšlap radniční věže, jež stoupá do výšky 75 metrů. Odměnou vám bude výhled na celé město.


Doba konání trhu: Každý den od 11.00 do 20.00 hodin do 24. 12. 2019.

 

  1. Vánoční perníčky v západočeské Plzni

Tradiční atmosféru v Plzni si můžete užít na Náměstí Republiky, kde na vás stejně jako každý rok čeká nálož té pravé vánoční atmosféry a dobrot v podobě voňavých perníčků, či dárků pro ty nejbližší. Samozřejmostí je i ukázka tradičních lidových řemesel, živý betlém a bohatý kulturní program, který podle slov pořadatelů bude stejně tak skvělý, jako v letech minulých.


Když už tu budete, neměli byste vynechat návštěvu zdejšího vědeckého centra Techmania, které se vám stane i příjemným útočištěm v případě nepříznivého počasí. Fascinující světla chemie, expozice z Holandska či Finska nebo 3D planetárium. Na své si tady přijdou návštěvníci všech věkových kategorií.


Doba konání trhu: Program vánočních trhů na plzeňském Náměstí Republiky bude probíhat do 23. 12. 2019.