TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko TIP NA VÝLET: Jižní Brdy – neobjevený ráj cyklostezek i odpočinku

TIP NA VÝLET: Jižní Brdy – neobjevený ráj cyklostezek i odpočinku

p1300844

V jihozápadním cípu Středočeského kraje leží Brdská vrchovina - krajina zalesněných kopců provoněných houbami i borůvčím, prosetá cyklostezkami a plná zajímavostí. Vydejte se na výlet do lidmi nepřeplněného okolí Příbrami a Rožmitálu pod Třemšínem a objevte tak neobnošené perly tohoto regionu. Ať už během jediného dne, víkendu či týdenní dovolené.

Z Prahy cesta zabere autem hodinku, přímý vlak vás přes krásnou krajinu ze Smíchovského nádraží dopraví za necelé hodiny dvě do Březnice. Na výlet do podhůří Brd, nejmladší chráněné krajinné oblasti u nás, se proto dá vypravit i „na otočku“. V regionu na druhou stranu snadno vymyslíte program i na týdenní letní dovolenou.

Příbram hornická i meditativní

Podhůří Brd poznáte při cestě z Prahy nejblíže z Příbrami, bývalého hornického města. Přivítá vás příjemné místo ke strávení dne i s celou rodinou. Velkou atrakci představuje Hornické muzeum, které vás nejen vzdělá v hutnictví a hornictví a tematické historii regionu. Při návštěvě skanzenu se můžete i s dětmi projet hornickým vláčkem a poznat na vlastní kůži atmosféru tří původních dolů. Muzeum zřizuje i památník obětí komunismu a dějin uranového hornictví Vojna, pár kilometrů od Příbrami. Areál tábora s rekonstruovanými dobovými objekty za tuto odbočku však stojí.

Dominantu Příbrami tvoří Svatá Hora, ušlechtilá barokní bazilika s klášterem na nedaleké vyvýšenině. Ti, kdo touží po příjemné procházce, ocení krásné venkovní prostory areálu. Při toulkách jeho romantickými zákoutími můžete narazit na studánku i křížovou cestu. Nejen romantická duše pak užasne při výhledu na brdské vrchy, který se naskýtá právě z vyvýšené Svaté Hory. A děti se snadno zabaví počítáním historických dřevěných schodů.

K hlubší meditaci dobře poslouží ústřední svatyně obklopená kaplemi. Kulturní vyžití na Svaté Hoře pak zajišťuje muzeum s obměňujícími se výstavami. Každou neděli se navíc v bazilice rozezní nové varhany v rámci 3. ročníku „Nedělních varhanních půlhodinek“. Tento cyklus v květnu běžel jen online, teď se můžete do baziliky na minikoncerty ve 14 hodin vypravit i naživo – jen původně plánované zahraniční hosty nahradí varhaníci domácí.

Odpočinek bez davů i na několik dní

Opravdovou vstupní bránu do samotných Brd pak představuje městečko Rožmitál pod Třemšínem, dvacet minut jízdy autem z Příbrami. Najdete v něm ideální kombinaci příjemného centra, kvalitních ubytovacích i restauračních služeb, kulturního vyžití a zejména pak příležitostí k objevování přírodních krás Brd. Vyplatí se proto naplánovat si tam víkendový pobyt, prodloužený víkend nebo týdenní dovolenou.

Ubytovat se můžete přímo v historickém centru Rožmitálu, třeba v nedávno zrekonstruovaném penzionu Panský dům. Komfortně vybavené pokoje v komorní atmosféře doplňuje společenská místnost a nově zařízená jídelna, penzion je proto vhodný i pro rodiny s dětmi. Vypnout od shonu všedních dní vám pomůže i meditativní atmosféra soukromé kaple pro ubytované. Na náměstí, kde se penzion Panský dům nachází, najdete množství restaurací a cukráren s výbornou zmrzlinou.

Okolí penzionu láká ke klidným procházkám – třeba po Aleji Johanky z Rožmitálu s výhledem na Podzámecký rybník. Dojdete po ní ke Cvokařskému muzeu představující téměř zapomenuté řemeslo i místní historii – a vstup je navíc zcela zdarma. Za návštěvu stojí i kostel Povýšení sv. Kříže s ojedinělými varhanami z roku 1750, na kterých komponoval sám Jakub Jan Ryba. Tomuto slavnému rožmitálskému rodákovi a autorovi České mše vánoční („Rybovky“) je věnovaná Mohyla na okraji brdské vrchoviny u Rožmitálu. Jeho odkaz následuje i festival, který letos proběhne na podzim.

Cestou do Rožmitálu nebo z něj taky stojí za návštěvu památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě, příjemný areál jak k poučení se o známém skladateli v muzeu, tak k příjemné procházce po okolí s inspirativním Rusalčiným jezírkem.

Kolo, turistika i gastronomické odměny

V Brdech si užijete snadno i aktivního odpočinku. Jak z Příbrami, tak z Rožmitálu pod Třemšínem vedou snadno dostupné turistické trasy i cyklostezky. Na kole se z Rožmitálu vydejte třeba na osmnáctikilometrový okruh přes Věšín, kde se můžete posilnit na cestu v místní hospůdce. Do Brd vjedete kolem vrchu Výrovna a dál k Javorové hoře se skalními útvary včetně Rozpuklé skály. Přes Bukovou se pak krásně svezete z kopce zpět do Rožmitálu. Výlety v Brdech se obvykle neobejdou bez stoupání, kopce jsou ale spíše pozvolné a odměnou vám budou krásné lesní cesty, výhledy a pak třeba rožmitálská zmrzlina.

Na pěší výlet se z Rožmitálu pod Třemšínem můžete vydat kolem zámeckého areálu přes část Svatojakubské cesty přímo na vrchol, podle kterého získalo městečko své jméno. Přes velmi pozvolné stoupání do 827 m. n. m., kde Třemšín najdete, cesta od Panského domu vám cesta tam zabere asi 9 kilometrů. Užijete si spousty výhledů, čerstvého lesního vzduchu, a když budete mít štěstí na počasí a roční období, tak i hub nebo borůvek.

Když štěstí nebo chuť na houbový guláš mít nebudete, podbrdský region vás na holičkách nenechá. Dobré podniky a současně další tip na výlet zajistí Březnice, nedaleké město se zámkem i historickým kamenným mostem. Restaurace Špejchar nebo místní pivovar Herold vás nasytí i napojí znamenitě a za „lidové“ ceny. Za další, luxusnější zážitek pak stojí výlet do Blatné, kde kromě nádherného zámeckého areálu s daňky v přilehlých lesích najdete i restauraci Prostor s širším výběrem jídel včetně burgerů i pestrých bezmasých pokrmů.

Tip na výlet: Rožmitál pod Třemšínem – brána do brdských lesů

Ideální kombinaci příjemného centra města, kvalitních ubytovacích i restauračních služeb, kulturního vyžití i příležitostí k objevování přírodních krás Brd a kulturních památek najdete přímo v Rožmitálu pod Třemšínem. Víkendový pobyt, prodloužený víkend či týdenní dovolenou si užijte v příjemném, nově zrekonstruovaném penzionu Panský dům s komfortně vybavenými pokoji. I díky společenské místnosti a nově zařízené jídelně nabízející snídaně, polopenzi či plnou penzi je penzion vhodný i pro rodiny s dětmi. Tento víkend jde navíc návštěvu Rožmitálu spojit s koncertem Tomáše Kluse. A po celé léto láká tamní Podbrdské muzeum k interaktivní výstavě sběratelských předmětů Retrosbírky.

Tip na výlet: Nebeské výšiny na Svaté Hoře u Příbrami

Na sever od Rožmitálu pod Třemšínem dorazíte do Příbrami. Tam se vypravte na výlet na Svatou Horu. Barokní bazilika s klášterem na nedaleké vyvýšenině nabízí příležitost k příjemné procházce i po jejím okolí, venkovní areál skrývá romantická zákoutí třeba se studánkou. A výhled na brdské vrchy nadchne snad každého. Děti se snadno zabaví počítáním historických dřevěných schodů.

Tip na výlet: Cykloturistika v Brdech

Z Rožmitálu pod Třemšínem nebo Příbrami vás cyklostezky povedou mírnými kopci přes osvěžující brdské lesy plné výhledů na okolní krajinu, hub a borůvčí. Vydejte se třeba na osmnáctikilometrový okruh z Rožmitálu přes obec Věšín se sympatickou hospůdkou na posilněnou před kopečky. Cesta vede dál k Javorové hoře se skalními útvary, třeba Rozpuklé skále. Přes Bukovou se pak krásně svezete z kopce zpět do Rožmitálu, kde se můžete odměnit zmrzlinou a odpočinout si před dalšími výlety v penzionu Panský dům. Ten nabízí k meditaci i soukromou kapli.