TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Stezka korunami stromů Krkonoše oslaví třetí narozeniny

Stezka korunami stromů Krkonoše oslaví třetí narozeniny

21aa

Přes 1 500 metrů dlouhá Stezka korunami stromů Krkonoše na okraji Janských Lázních oslaví třetí výročí od svého založení. Začněte letošní letní prázdniny výletem do Krkonoš a vydejte se na trasu od kořenů až ke korunám stromů. Nejen krásná příroda, ale i bohatý doprovodný program na vás čekají 4. července 2020 od 10:00 do 17:00 hodin přímo na Stezce.

Oslavu třetích narozenin Stezky korunami stromů Krkonoše bude doprovázet celodenní kulturní program s hudebním doprovodem. Ten si budete moci užít rozprostřený po celé trase výstupu na Stezku. O zábavu pro děti se postará soubor VOSA z Trutnova. Nebudou chybět oblíbení veverčí maskoti Emil s Emilkou, moderní klauni, mimové či chodci na chůdách. Nedílnou součástí oslav budou i v letošním roce šikovní dřevosochaři, jejichž práci si budete moci prohlédnout v přímém přenosu.

„Vzhledem k tomu, že prázdninový provoz bude v plném proudu, přizpůsobili jsme program maximálně pro rodiny s dětmi,“ konstatovala ředitelka Stezky korunami stromů Krkonoše Marie Jarkovská. Oslavami třetích narozenin Stezky však letní akce nekončí. „Na srpen chystáme sérii večerních prohlídek „Stmívání na Stezce“, které budou vždy zakončeny při západu slunce, který bude doplněn živým hudebním vystoupením na vrcholu věže, skleničkou šumivého vína a občerstvením. Tato akce je velice oblíbená pro svou neopakovatelnou atmosféru, kterou si může užít jen omezený počet návštěvníků“ dodává Marie Jarkovská.

To však není zdaleka vše. Na Stezce korunami stromů Krkonoše teď můžete nově potkat několikatunovou sochu samice nosorožce černého i s mládětem. Z jediného kusu dubového dřeva ji vytesal umělecký dřevosochař Martin Kučera. Transport z dvorského safari parku proběhl v úterý 16.6.2020, kdy sochu úspěšně přepravil a ředitelce Stezky Marii Jarkovské osobně předal Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

O Stezce

Stezka korunami stromů Krkonoše se nachází na okraji Janských Lázní v Krkonoších. Jedná se o vyhlídkovou věž, která je vysoká 45 metrů. Na trase v celkové délce 1 511 metrů se vydáte od kořenů až ke korunám stromů. Na rozdíl od běžného výletu do lesa vám Stezka korunami stromů Krkonoše ukáže les z jiné perspektivy a jedinečná podzemní expozice vám nabídne možnost prostudovat mikrosvět půdy. Každý návštěvník se na informačních tabulích dozví o tom, co vlastně půda je a jak se pozná, že je půda živá.

Při stoupání do výšky 24 metrů vás čeká 40 skleněných cedulek s kukátky. Pohledem skrze ně se dozvíte zajímavosti o lese kolem vás. Kromě kukátkových cedulek jsou pro vás připraveny tři vyhlídky do lesa, kde zjistíte, jaká je rozdíl mezi „pěkným“ a „nepěkným“ lesem. Dozvíte se ale i o houbách a zvířatech, která zde žijí. Nejen děti, ale i dospělí si mohou vyzkoušet, jaký je to pocit pohybovat se ve výšce 24 metrů a pod sebou mít zdánlivě nebezpečnou propast. Když vystoupáte na vrchol Stezky do výšky 45

metrů, budete si moci vychutnat výhledy do korun stromů smíšeného krkonošského lesa a do celé krajiny kolem. Cestu dolů si pak můžete zkrátit a urychlit tobogánem, jehož tubus o průměru jeden metr je dlouhý 80 metrů. Původně byl tobogán určen dětem, ale hojně jej využívají všichni návštěvníci, včetně seniorů. Zatím nejstaršímu jezdci na tobogánu bylo úctyhodných 85 let. Za pěkného počasí letíte v tobogánu rychlostí 30 km/h, za špatného počasí tobogánem sjet možné není. Rychlost, kterou byste (podpořeni napršenou vodou) jeli, by mohla dosáhnout totiž až 80 km/h.

Stezka je vhodná pro všechny ty, kdo se zajímají o českou přírodu, vyhledávají aktivní odpočinek, dobrodružství a rádi se dozví nové a zajímavé informace. Jelikož je Stezka v celé své délce bezbariérová, mohou ji navštívit i návštěvníci s hendikepem nebo rodiny s dětmi v kočárku.