TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Přistávací modul Apolla 11 dosedl před pražské planetárium

Přistávací modul Apolla 11 dosedl před pražské planetárium

peacock-restaurant-1

V rámci oslav 50 let od přistání člověka na Měsíci představilo Planetum Praha unikátní projekt – model lunárního modulu Eagle, ve skutečné velikosti. Tento přistávací modul Apolla 11 dopravil před padesáti lety první lidi na Měsíc. Model je umístěn před budovou planetária a návštěvníci si mohou Eagle prohlédnout nejen zvenku, ale i zevnitř a vyzkoušet si pocity, jaké zažívali astronauti v omezeném prostoru modulu.

Podobných modelů je ve světě více, ale pouze v Praze je možná prohlídka i vnitřního prostoru. Modul je přístupný od 20. července 2019 a prohlídky budou k dispozici neomezeně, dokud to podmínky dovolí.

Start Apolla 11 proběhl 16. července 1969 z Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral na Floridě. Posádku tvořila trojice astronautů – Neil Armstrong, Edwin „Buzz“ Aldrin a Michael Collins.

Přistání modulu Eagle na Měsíci s Armstrongem a Aldrinem se uskutečnilo 20. 7. do oblasti Moře klidu a 21. 7. 1969 v 02:56 UTC vstoupil Neil Armstrong jako první člověk na povrch Měsíce. Krátce poté se k němu přidal i Aldrin, Collins zatím čekal ve velitelském modulu na oběžné dráze Měsíce. Armstrong po svém výstupu na Měsíc pronesl památná slova „Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo.“ A pak pustil z malého magnetofonu Novosvětskou od Antonína Dvořáka. Tuto skladbu si astronaut oblíbil již při svém studiu na univerzitě, kdy hrál v koncertním souboru. Další činnost již byla ryze praktická – fotografování a sbírání vzorků. Na Zemi se astronauté navrátili 24. 7., přistáli na hladině Tichého oceánu.

V rámci programu Apollo stanulo na měsíčním povrchu celkem 12 astronautů.

Díky Planetu si nyní můžeme prohlédnout legendární modul Eagle zvenku i zevnitř v modelu, který je jeho kopií ve skutečné velikosti. Takový se nenachází nikde jinde na světě, než v pražském planetáriu.

Model je umístěn před budovou planetária a k němu je ještě přiřazena venkovní výstava ve Stromovce. Zájemci mohou dále navštívit projekci dokumentu Apollo 11 v kinosále planetária. Bližší informace získáte na https://www.planetum.cz/planetum/50-let-na-mesici/

Nenechte si ujít jedinečnou příležitost k návštěvě a prohlídce modulu Apollo 11 i doprovodné výstavy. Užijete si vesmírnou zábavu, která udělá radost i dětem.

Poznámka: Planetum je platforma, která zastřešuje tři subjekty - Štefánikovu hvězdárnu, Hvězdárnu Ďáblice a Planetárium Praha