TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Kvildské slavnosti na Zlaté stezce

Kvildské slavnosti na Zlaté stezce

0birnenkorb-mostviertel--d

Odpoledne plné zábavy a zajímavostí na Zlaté stezce čeká všechny její návštěvníky, kteří v sobotu 1. srpna dorazí na Šumavu na Kvildské historické slavnosti. Od 12:00 do 18:30 zde můžete zavítat do historie a současně poznat zábavnou formou zajímavé česko-bavorské projekty, lidové tradice a přírodu.

„Pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR a bavorského Ministerstva hospodářství, místního rozvoje a energetiky se zde představí zajímavé přeshraniční projekty. Jedním z nich je i Zlatá stezka, největší síť turistických cest na takzvané „Zelené střeše Evropy. Projekt, který v letech 2016–2019 připravila Jihočeská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Plzeňským krajem a Tourismusverband Ostbayern,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Na návštěvníky Kvildských slavností čeká představení přeshraničních projektů Zlatá stezka – nejdelší a nejatraktivnější turistické trasy v Česku i v Německu, Vychutnejte si venkov – prezentace regionálních produktů z venkovských oblastí česko-bavorského příhraničí a Poznejte houby Šumavy – populárně naučné představení hub rostoucích na Šumavě a v Bavorském lese.

„Součástí programu jsou i ukázky českých a bavorských lidových tradic nebo představení jazyka sousedů zábavnou formou. K vidění bude historický tábor s ukázkami života na Šumavě v době Keltů, Římanů a Germánů i historický průvod. Pro děti jsou pak připraveny historické a geografické kvízy nebo malířský workshop. Návštěvníci mohou zhlédnout výstavy seznamující s historií šumavských obcí nebo poutními cestami a zúčastnit se vycházek za místní flórou,“ zdůraznila manažerka projektu Zlatá stezka Eva Borsányi.

Projekt Zlatá stezka – síť turistických cest na „Zelené střeše Evropy“, který je spolufinancován Jihočeským krajem, Státním rozpočtem ČR a Evropskou unií z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) v rámci Evropské územní spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko, rozšířil stávající dálkovou trasu z Bavorska o jihočeskou a západočeskou část.

Nově vyznačené turistické trasy o celkové délce 631 kilometrů, které vznikly v rámci projektu Interreg, navazují na stejnojmennou síť ve východním Bavorsku (Goldsteig), s níž jsou propojeny třinácti přeshraničními cestami. Trasy vedou po značených stezkách Klubu českých turistů a jsou nově vyznačeny logem stezky ve tvaru oranžového S (hlavní trasa) a modrého S

(propojovací a přiváděcí trasy). Trasy jsou vedle značení osazeny odpočívadly a informačními panely.

„Hlavní trasa české Zlaté stezky je dlouhá 289 kilometrů. Jihočeská část měří 86 kilometrů a západočeská pak 203 kilometrů. Kvilda leží na jedné z historických tras z Bavorska do Kašperských Hor“ doplnila Borsányi.

Více informací ke Zlaté Stezce i Dni pralesů lze nalézt na: www.zlatoustezkou.cz a www.facebook.com/jiznicechy

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) je organizace zřízená Jihočeským krajem k výkonu funkce destinačního managementu pro region jižní Čechy. Hlavním cílem je realizace projektů zaměřených na rozvoj turistické nabídky a prezentace regionu jako turisticky atraktivní destinace v tuzemsku i zahraničí. Tvoří produktové linie a zajišťuje vydávání tištěných propagačních materiálů. JCCR je provozovatelem Informačního Systému Cestovního Ruchu Jihočeského kraje na www.jiznicechy.cz. JCCR koordinuje činnost turistických oblastí na území Jihočeského kraje, spolupracuje s městy a obcemi, infocentry a subjekty cestovního ruchu z veřejného i soukromého sektoru. Úzce spolupracuje s agenturou CzechTourism, včetně jejích zahraničních zastoupení, komunikuje a spolupracuje se zahraničními partnery při tvorbě a realizaci přeshraničních projektů.