TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko

Čechy a Slovensko

ADVENTNÍ TIP: Na vánočním trhu na zámku Dobříš nasajete sváteční atmosféru všemi smysl

 havel_jpg_3_hotelNádvoří zámku Dobříš se v sobotu 10. prosince promění v rozmanité adventní tržiště, na kterém si na své přijde úplně každý. Vánoční trh, nad kterým převzala záštitu paní Livia Colloredo-Mannsfeldová, nabídne půvabnou a klidnou adventní atmosféru.

Maketa Lennonovy zdi se vrací z Paříže do ČR. V příštím roce se do Evropy vydá znovu

peacock-restaurant-1Lennonova zeď znovu ve světě poukázala na význam míru a svobody. Tentokrát však namísto pražské památky šlo o nafukovací repliku nově přemalované Lennonovy zdi z dílny brněnských výrobců nafukovadel. Jako předloha pro potisk modelu posloužila právě nová výzdoba zdi, kterou na pražském happeningu vytvořilo 27 umělců z EU a speciální hosté z Ukrajiny a Norska. Model už má za sebou výjezd do Paříže a nyní se vrací do ČR.

Jaká byla sezóna letních zájezdů v cestovních kancelářích v Evropě? ČR se nevymyká pozitivním evropským trendům.

palmillaPodobně jako v České republice, i v celé Evropě se prodeje zájezdů a cestovních služeb vracejí k původním číslům předpandemického roku 2019. Nad úrovní roku 2019 jsou vykazovány prodeje dokonce ve 22,2 % evropských zemí. Celkově zaznamenal výjezdový cestovní ruch EU během léta 2022 pokles oproti r. 2019 o přibližně 20 % (odpovědělo 61,1 % čl. zemí). České cestovní kanceláře a agentury v letošním roce předpokládaly návrat na 80-90 % obratu roku 2019, což se úspěšně podařilo. Zájem českých turistů o dovolené tak koresponduje s evropskými trendy.

Český turismus podrželi hosté ze zahraničí. Rostoucí náklady ale mohou být pro hotely a restaurace fatální

snmek 288Český turistický průmysl se v letní sezóně 2022 přiblížil číslům z předcovidových let. Radost z návratu turistů však majitelům hotelů a restaurací i dalším provozovatelům služeb kalí strmý růst nákladů, které si ukrajují velkou část jejich tržeb. Situace v odvětvích závislých na turismu bude podle odborníků zejména v regionech kritická, protože provozovatelé zatím nestihli obnovit své rezervy. Mění byznysové i marketingoví strategie, hledají efektivní řešení a nové příležitosti.

Lužnou čeká Poslední parní víkend, návštěvníci se mohou těšit na jízdy parními vlaky

stezka 2Poslední parní víkend, tak se jmenuje akce, která se o víkendu 29. – 30. října uskuteční v Lužné u Rakovníka. Návštěvníci se budou moci svézt parními vlaky v čele s lokomotivami Všudybylka a Kremák. Po muzejní úzkokolejce vyjede Strašidelný expres. Akce symbolicky uzavře letošní parní sezónu v ČD Muzeu.

Malostranská beseda – historický fenomén, který je tu i pro vás

peacock-restaurant-1Na dohled Pražského hradu se na Malostranském náměstí nachází na první pohled nenápadný dům, tvořící nároží s Letenskou ulicí. Svým historickým charakterem zapadá do malebných malostranských kulis a s touto částí Prahy je spojen nejen architektonicky, ale rovněž historicky.

Muzeum stříbra v Kutné Hoře nabídne příběhy četníků, k výstavě chystá přednášku a komentovanou prohlídku

stezka 2Stoletou historii četnictva na našem území, četnické osudy i zajímavé kriminální případy. To vše nabídne 8. září přednáška a 28. října komentovaná prohlídka v Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře. Obě akce jsou součástí výstavy Kutná Hora četnická, která je až do 30. října k vidění v Tylově domě.

Problémy národních parků v Česku: Krkonoše, Šumava, České Švýcarsko, Podyjí

cyklostezka v_okoli_kosikovskeho_potoka_tsk_praha_5České národní parky zabírají 1,5 celého území České republiky. Živá příroda, vzácná zvířata, pohádkové skály a nádherné kaňony. To a mnohem více v nich můžete spatřit a obdivovat. Je však třeba tyto krajinové ráje opečovávat a respektovat flóru a faunu, která zde žije. Někteří lidé totiž bývají neohleduplní a zapomínají, že jsou v parku pouze na návštěvě. Pojďme si přiblížit krásu, ale také nynější problémy 4 našich národních českých parků.

Cestovní ruch je pro Českou republiku klíčový, musí se něj nahlížet jako na průmysl

os4Turismus je třeba začít brát jako součást průmyslu. Jde o velmi důležitý sektor pro podnikatele, akademiky, samosprávy i stát. Zaměstnává deseti tisíce lidí a generuje miliardové příjmy. Oblast, kterou velmi poznamenala už pandemie covidu-19, však aktuálně zásadně ovlivňují vysoké ceny energií. I to zaznělo na Fóru partnerských regionů Jihočeského kraje, který se uskutečnil v Hluboké nad Vltavou. 3. ročníku tradiční akce se zúčastnilo téměř 300 hostů z celého světa.

Strana 6 z 60