TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko

Čechy a Slovensko

Plzeňský kraj a město Plzeň oslaví jubileum první republiky.

img 9604 1Festival světla a Historický víkend ve stylu první republiky, výstava Sto let republiky očima pěti plzeňských generací, 100. výročí narození slavných Plzeňanů - herce Miroslava Horníčka nebo fotografa Viléma Heckela, opera Prodaná nevěsta pod širým nebem na náměstí Republiky. To je jen část z akcí celoročního projektu s názvem Plzeň 2018, který vyvrcholí v říjnu velkolepými třídenními oslavami vzniku republiky, a neomezí se jen na město Plzeň, ale rozšíří se do celého Plzeňského kraje.

TIP NA NEVŠEDNÍ ADVENTNÍ VÝLET: Dopřejte si speciální zážitek v pivovarech Plzeňský Prazdroj a Gambrinus – sami či s partou přátel

esk20krumlov20osvobozen20120nahledChcete-li si na chvíli odpočinout od záplavy vánočních světýlek, přeplněných adventních trhů a sladké chuti cukroví či svařeného vína, vydejte se na prohlídku plzeňských pivovarů! Důvěrně se seznámit se světoznámou legendou, pivem Pilsner Urquell, můžete v Pivovaru Plzeňský Prazdroj, kde je pro skupiny přátel nebo kolegů připravena i unikátní týmová hra Cesta pivovarského tovaryše.

Skiareál ve Špindlerově Mlýně oficiálně zahájí lyžařskou sezónu 9. prosince. Lyžařům nabídne třídenní víkendový skipas za cenu jednodenního.

Skiareál ve Špindlerově Mlýně oficiálně zahájí lyžařskou sezónu 9. prosince. Lyžařům nabídne třídenní víkendový skipas za cenu jednodenního. Od pátku 8.12. do neděle 10.12. se tak bude dát lyžovat tři dny jen za 730 korun.

Advent na zámku Loučeň

Advent, dobu předvánoční, zahájí na zámku Loučeň 25. listopadu křtem největšího adventního věnce u nás. Zámek bude v tu dobu vánočně vyzdoben a prohlídky se rovněž obohatí o sváteční atmosféru. Každou adventní sobotu bude připraven tematický program pro rodiny s dětmi. Chybět nebude Mikuláš s andělem a čertem 2.prosince, Strom splněných přání 9. prosince, ani Mše vánoční Jakuba Jana Ryby 16. prosince.

Rodinné setkání Thurn-Taxisů na zámku Loučeň První setkání potomků starobylého rodu od roku 1945

taxtNa základě pozvání současné jednatelky a.s. Loučeň, paní Kateřiny Šrámkové, se zde o víkendu 23. - 24. září sešli členové starobylého evropského šlechtického rodu Thurn-Taxis. Loučeň byla od roku 1809 do roku 1945 rodinným sídlem česko-německé větve tohoto rodu. Podnětem k setkání bylo desáté výročí od znovuotevření zámku pro veřejnost a dvě stě let od narození knížete Huga Maximiliana Thurn-Taxise. Jeho syn, kníže Alexander a vnuk Erich vybudovali z panství významné hospodářské centrum.

Míšeňský Albrechtsburg - gotický klenot jen kousek za hranicemi

aufsJen kousek za česko-německými hranicemi se nad korytem řeky Labe tyčí majestátní zámek Albrechtsburg. Klenot městečka Míšeň postavený v 15. století v pozdně gotickém stylu se může pochlubit titulem nejstaršího zámku v Německu. Už tenkrát fascinoval svou dokonale propracovanou architekturou a to se dodnes nezměnilo. Právem tak patří mezi oblíbené výletní cíle pro turisty nejen z okolí, ale i ze vzdálenějších míst.

Svatohubertské a Svatomartincké slavnosti na zámku Loučeň

barokPrvní listopadovou sobotu a neděli, tedy 4. – 5. listopadu, oslaví na zámku Loučeň svátek svatého Huberta, patrona a ochránce myslivců. Na obrazech bývá zpodobňován vždy po boku jelena se zlatým křížem. Jeho památce a na počest myslivosti jsou věnovány Barokní svatohubertské slavnosti na zámku Loučeň. Zámečtí pánové byli od nepaměti známí svou vášní k honům. S nimi byla ale spjata i láska k přírodě a její ochrana.

Zámek v Děčíně letos navštívil rekordní počet návštěvníků

decinJiž několik let po sobě návštěvnost děčínského zámku stoupá. I letos se laťku podařilo o kousek zvednout. Pokles návštěvnosti naposledy zaznamenal po povodních v roce 2013. Od té doby se počty návštěvníků jen zvyšují. Vše nasvědčuje tomu, že letošní rok bude v nastoleném trendu pokračovat. První čtvrtina roku byla kvůli počasí poněkud rozpačitá, od dubna ovšem nastal růst a všechny následné měsíce byly znovu o něco lepší než v loňské sezoně.

Oslava na počest patrona českých zemí na Zámku Svijany

fdc1ynbntabztdmkkgbd73-qy-ozvyiqesm5s0edj sdv9vtqppvykv4r0ixhdtojjdhwnoiž za několik málo dnů ožije Zámek Svijany oslavami na počest patrona českých zemí svatého Václava. Pivovar Svijany spolu se zámkem se tak připojí k oslavám Dnů českého piva. Ve čtvrtek 28. září se na zámku uskuteční v pořadí již 2. Svatováclavská slavnost, která je určena nejen milovníkům tradičního českého piva, ale i všem, kteří chtějí strávit den plný dobré hudby, tance, soutěží a pohody na okraji Českého ráje ve Svijanech. 

Strana 36 z 60